EFT emotionel friheds teknik

EFT emotionel friheds teknik

EFT er et ekstra redskab til din selvomsorg. Et redskab der kan supplere fx healing af stress og angst
Vores liv løber i komplekse baner med skiftende relationsdynamikker, konstant læring, tilpasning til tab og forandring, vedligeholdelse af livsstøttende logistik og praktik med mere.

Samtidig er vi en del af en global pandemi, politisk uro og ekstreme vejrforandringer på grund af klimaændringer.
Da mange af os har at gøre med store mængder stress, er det vigtigere end nogensinde at finde og/eller styrke værktøjer til regulering af vores følelsesmæssige og mentale tilstande.
Emotional Freedom Technique (EFT) Tapping er en nem praksis du altid har ved hånden – på lige fod med åndedrættet, der også virker beroligende. det er to forskellige måder at stoppe op og bryde et negativt adfærdsmønster.

Hvad er EFT-tapping?

EFT Tapping er en terapeutisk teknik med det formål at berolige centralnervesystemet.
Det kan betragtes som en alternativ terapi til at tackle angst, stress og mere. Det involverer at tappe på ni akupressur- eller meridianpunkter langs kroppen for at fremme strømning og balance mellem energi og nedbrydning af eventuelle negative energiblokeringer.
Meridian-punkter er et kinesisk lægemiddelkoncept, der refererer til nøgleområder langs kroppens energibane. En af grundene til, at EFT-tapping siges at være så stærk, er dens evne til at få adgang til amygdala, som er den del af hjernen, der styrer kroppens kæmp-flygt-frys respons.

En tilpasningsdygtig teknik

EFT tapping har vist sig nyttigt til at berolige fx stigende angst, til centrering i en forvirrende situation, til forstærkning af positiv selvsnak eller vaner med negativ selvsnak og andre vaner du måske ønsker at slippe.
Fordi EFT-tapping er både fysisk og verbal, viser det sig som en øjeblikkelig distraktion til at flytte opmærksomheden i en akut situation.

EFT Tapping kan hurtigt hjælpe dig til at bryde en negativ tankegang, en svær følelse eller til at slippe tankemylder.

Den fysiske følelse af at banke på kroppen hjælper med at komme tilbage til kroppen fx ved angst eller andre stærke følelser og negative tanker eller bekymring om fremtiden.
Det kan give en følelse af fred og tryghed at vide, at du kan begynde EFT Tapping, når du bliver konfronteret med en vanskelig situation. Det betyder ikke, at du ikke vil støde på forhindringer længere, men det giver en følelse af tryghed, at vide at du kan navigere gennem vanskelige følelser. At have de rigtige værktøjer bidrager væsentligt til ro i sindet.

Trin for trin Sådan gør du

Identificer problemet: Hvilket problem vil du løse/fokusere på? Det er bedst at fokusere på et problem ad gangen og jo mere specifikt, jo bedre. Stop ikke bare ved overfladen af problemet, men gå dybere for at finde roden til problemet og dine sande følelser med det.

Ranger intensiteten af dette fra: 0-10 (eller en anden skala, der føles nyttig).
Inden du begynder, skal du tænke på en sætning, du gentager for dig selv, mens du tapper.
Ideelt set bør sætningen anerkende problemet og kommunikere selvaccept, f.eks. “Jeg er bange, og min frygt er en del af det, der gør mig hel.” (Frygt og andre følelser er naturlige menneskelige reaktioner og skal ikke undertrykkes.)

Når du sætter ord på følelsen, har du allerede taget toppen af den.

Det er vigtigt, at denne påmindelse sætter fokus på din følelse (r) og ikke den ydre situation.
Eksempel på en dårlig sætning: ”Jeg er i konflikt med min partner, og det er en del af det, der gør mig hel,”.

Eksempel på en god sætning: “Min sorg over at være i konflikt med min partner er en del af det, der gør mig hel,”

du kan også tage fat i en følelse fx vrede: Mens du tapper på punkterne siger du til dig selv “åhh, hvor er jeg vred, det er så irriterende når andre gør sådan, jeg er bare så vred, jeg har slet ikke lyst til at være så vred, det er jo slet ikke mig.”

Fyld flere sætninger på

Når du er helt fortrolig med denne proces og tappesekvensen, kan du muligvis inddrage en håndfuld sætninger, som du kører igennem, mens du tapper.
Sætningerne skal være med dine egne ord, men hvis du er usikker, kan du altid bruge en skabelon: “selvom jeg føler mig usikker, svag, forkert … elsker og accepterer jeg mig selv fuldstændigt.”

Gå gennem tappesekvensen, mens du gentager den sætning, du har valgt. Brug to fingre til at banke på hvert punkt ca. 5 – 7 gange – skab en fornemmelse af flow uden at du skal tælle – hold fokus i ordene og følelsen.
Nogle af disse punkter, som øjenbryn Ø, siderne af øjnene SØ, under øjnene UØ og under armene UA, har et dobbelt punkt på den anden side af kroppen. du behøver bare at tappe på det ene af hvert punkt. Der er forskellige rækkefølger at tappe på meridianpunkterne.

Denne her er meget brugt:

(KC) Karate Chop – Den kødfulde del på siden af hånden under lillefinger og over håndleddet – det er modstandspunktet og skal kun tappes i første runde ude af 3
(ØB) Øjenbryn begynder – Lige over og til den side af næsen, hvor øjenbrynet begynder
(SØ) Side af øjet – Benet på det udvendige hjørne af øjet
(UØ) Under øje – Benet under øjet, ca. 2,5 cm under pupillen
(UN) Under næse – Direkte mellem næse og overlæbe
(H) Hagepunkt – Mellem underlæben og bunden af hagen
(K) Kravebenet – Det punkt, hvor brystbenet, kravebenet og den første ribben krydser hinanden (den lille fordybning under kravebenet)
(UA) Under armen – Ved siden af kroppen ca. 10 cm eller en håndsbredde under armhulen
(TOH) Toppen af hovedet – Direkte i midten af hovedbunden

Efter første runde kan du rangere intensiteten igen. Gentag 2 gange mere. Hvis intensiteten er høj efter 3 runder, så gentag, indtil du kan mærke effekten eller en vis ro.

Du kan også bruge linket til youtube, hvor Nick Ortner demonstrerer ovenstående punkter. Han viser fremgangsmåden fra A-Z. Tapping demonstration

og her er en demonstration af tapping mod stress og angst

Det er enkelt og når du først kan huske rækkefølgen, er det bare med at bruge det

For mig virker det godt til at få ro på i en presset situation og til at falde i søvn – Her bruger jeg denne sætning: Selvom jeg ikke sover lige nu er jeg ok og har fred med mig selv. Efter 2 – 3 runder er der ro og jeg kan lægge mig til at sove. Måske gentager jeg sætningen for mig selv nogle gange