Mangel på søvn er et udbredt problem
Afsnit 1: om søvnmangel
Afsnit 2: de 5 søvnstadier. Kommer du ind i det dybe søvnstadie
Afsnit 3: årsager til søvnmangel
Afsnit4: søvnråd
Afsnit 5: om søvnhormonet Melatonin
Afsnit 1 Hvad sker der, hvis jeg ikke får søvn nok?
Søvn er livsvigtigt for kroppen og hjernen, og det er under søvnen, at krop og sind restituerer, især i REM søvn og dyb søvn faserne. Kroppen reparerer så at sige sig selv efter alle de påvirkninger, den er blevet udsat for i løbet af dagen, mens hjernen renser ud. Denne rensningsproces sørger for at fjerne alle usunde stoffer, så du forbliver frisk og sund, mens den også er med til at lagre de vigtigste indtryk fra dagen i din hukommelse.
Hvis du ikke får søvn nok, kan hverken krop eller hjerne udføre de vigtige opgaver, og det kan resultere i, at du ikke kan fungere lige så godt som før. I kroppen er det især immunforsvaret, der bliver negativt påvirket, hvis du har et svært søvnbesvær, og det kan gøre, at det ikke er lige så effektivt som ellers. Du er mere udsat for sygdomme som forkølelse og følelsen af at være sløj, men også mere alvorlige sygdomme som større chance for at udvikle diabetes, depression, demens med mere.
Når hjernen ikke får søvn nok, vil du i hverdagen opleve at blive mindre årvågen, koncentreret og bevidst. Du vil få sværere ved at huske og lære nyt, og træthed vil fylde dine dagtimer.
Ofte vil stress og søvnbesvær hænge sammen. Er du stresset i hverdagen eller har tankemylder, vil det påvirke din krop, der vil have sværere ved at falde til ro. Det er kun en rolig krop, der kan falde i søvn.
Få healing af søvnbesvær. Læs mere her
Stress påvirker søvnkvaliteten, og søvnproblemer øger sårbarheden over for stress.
Stress er forbundet med psykisk og fysiologisk aktivering, som skal hjælpe os med at håndtere trusler, krav og andre udfordringer fra omgivelserne. Det betyder, at kortisolniveauet stiger og et øget kortisolniveau gør det vanskeligere at falde i søvn og vi vågner ofte flere gange i løbet af natten, så de søvnfaser, hvor kroppen restituerer, bliver afbrudt.
At stress kan fremme søvnvanskeligheder er generelt bekræftet af forskningen. Det er for eksempel vist i søvnlaboratorieforskning, at selv relativt milde stresspåvirkninger, for eksempel blodprøvetagning om aftenen, kan påvirke den efterfølgende søvn.
Potentielt belastende livsbegivenheder, for eksempel skilsmisse, alvorlig sygdom i familien, økonomiske vanskeligheder eller problemer på arbejdet, er forbundet med søvnproblemer.
Derfor er det meget vigtigt med behandling af søvnproblemer, hvis du oplever søvnbesvær over længere tid.
Afsnit 2: Søvn foregår i stadier – De fem søvnstadier
Kilde: forbrugsguiden
Der findes fem forskellige stadier i søvnens cyklus, som vi kommer igennem flere gange hver nat. De fem stadier er:
- Fase 1: Døs
- Fase 2: Let søvn
- Fase 3 & 4: Dyb søvn / slow-wave søvn hjernen går ned i langsomme hjernebølger, hvilket er meget restituerende
- Fase 5: REM søvn / drømmesøvnen
Den dybe søvn indfinder sig ca 15-20 min efter du er faldet i søvn, da hjernen altid forsøger at få den vigtigste søvn først. I den dybe søvn sker der en del fysisk restitution, herunder frigivelse af væksthormon og frigivelse af antistoffer i blodet. Det er også i den dybe søvn, at hjernen kører sit indbyggede vaskeprogram ved hjælp af det glymfatiske system. Her skylles 7 gram giftigt protein ud af hjernen med cerebrospinalvæske, og fungerer denne proces ikke optimalt, kan det være årsag til plakdannelse på hjernen, forklarer søvneksperten.
Produktion af søvnhormonet melatonin, sker også i den dybe søvn. Det er det hormon, som fortæller kroppen at det er tid til at sove. Da melatoninproduktionen er døgnrytme afhængigt, er det vigtigt, at du ikke udsætter dig selv for for meget lys lige inden sengetid, da produktionen af melatonin så nedsættes.
REM-søvn, som står for Rapid Eye Movement, er en fase af søvncyklussen, hvor hjernen er aktiv og hvor drømme forekommer. REM søvn er det femte søvnstadie, og skiller sig en del ud fra de andre søvnstadier. I drømmesøvnen ligger hjerneaktiviteten nemlig et sted mellem den vågne og døs tilstandene. Af denne grund kan REM søvnen også kaldes for ‘en vågen hjerne, i en sovende krop’. Drømmesøvnen varer sammenlagt ca. to timer af den samlede nattesøvn, og kommer i intervaller med ca 90 minutter imellem. Det første interval af drømmesøvnen vil typisk begynde ca 90 min efter du er faldet i søvn. Længden af REM søvn intervallerne ændres natten igennem, og bliver typisk længere i løbet af natten.
I REM søvnen er de hjernebølger der normalt opleves under søvn fraværende. Det betyder, at du er tæt på vågen tilstand når du sover REM søvn. Der skal derfor ikke så meget til før vi vågner, og det er derfor du tit oplever at vågne op midt i en drøm.
Hvilken type søvn er vigtigst?
Alle fem søvnstadier er vigtige for vores mentale og fysiske velbefindende, men særligt i den dybe søvn gennemgås en masse vigtige processer i hjernen og resten af kroppen.
Den dybe søvn indfinder sig ca 15-20 min efter du er faldet i søvn, da hjernen altid forsøger at få den vigtigste søvn først. I den dybe søvn sker der en del fysisk restitution, herunder frigivelse af væksthormon og frigivelse af antistoffer i blodet. Det er også i den dybe søvn, at hjernen kører sit indbyggede vaskeprogram ved hjælp af det glymfatiske system. Her skylles 7 gram giftigt protein ud af hjernen med cerebrospinalvæske, og fungerer denne proces ikke optimalt, kan det være årsag til plakdannelse på hjernen, forklarer søvneksperten.
Produktion af søvnhormonet melatonin, sker også i den dybe søvn. Det er det hormon, som fortæller kroppen at det er tid til at sove. Da melatoninproduktionen er døgnrytme afhængigt, er det vigtigt, at du ikke udsætter dig selv for for meget lys lige inden sengetid, da produktionen af melatonin så nedsættes.
Afsnit 3: Årsager til søvnmangel
Hvorfor kan jeg ikke sove om natten?
Der kan være flere grunde til, at du ligger søvnløs og tænker ”Hvorfor kan jeg ikke sove igen”? nat efter nat. Det kan både afhænge af din livssituation, din alder og din tilstand.
Forkert aktivitet inden sengetid
Et af det moderne menneskes søvnproblemer stammer fra overforbruget af skærme fra fjernsyn, computer, tablet og telefon. Lyset fra skærmene påvirker kroppens niveau af søvnhormonet melatonin, og når du kigger på dem, vil niveauet falde. Det betyder for dig, at du vil føle dig mindre træt, og derfor vil du opleve søvnproblemer.
Vær aktiv om dagen og rolig om aftenen
Et overforbrug af skærme kan medvirke til at vi ikke kommer ud i dagslys – Vi har brug for mindst en halv times dagslys om dagen og et mørkt rum om natten, for at hjernen producerer søvnhormonet melatonin) Du bør sørge for at være aktiv og bevæge dig i løbet af dagen, hvilket giver ro i sindet og kroppen en naturlig træthed senere. Du skal dog ikke træne sent om aftenen, da kroppen vil føle sig opkvikket i timerne efter træning. Undgå fed mad sent om aftenen, da kroppen skal bruge energi på at fordøje den, og det vil holde dig vågen. Det samme gælder for alkohol og kaffe.
Aldersrelaterede søvnproblemer
Søvnproblemer i overgangsalderen er et almindeligt fænomen, og det gælder også søvnbesvær for ældre. Produktionen af søvnhormonet melatonin er på sit højeste hos 5-10-årige og aftager derefter med alderen. Det betyder også, at for ældre mennesker (fra overgangsalder og frem) daler det mærkbart, samtidig med at produktionen af stresshormonet kortisol øges. (Læs mere om melatoninproduktion længere fremme). Desuden falder hormoniveauet (progesteron og østrogen) med alderen, og det kan spille en rolle for at ældre har søvnproblemer.
Stressrelaterede søvnproblemer
Stress forstyrrer søvnen – og det er stressende. Stress påvirker søvnkvaliteten, og søvnproblemer øger sårbarheden over for stress. Det er en ond cirkel, men den kan brydes.
Der er også dokumentation for, at potentielt belastende livsbegivenheder, for eksempel skilsmisse, alvorlig sygdom i familien, økonomiske vanskeligheder eller problemer på arbejdet, er forbundet med flere selvrapporterede søvnproblemer.
Der foreligger også undersøgelser, som tyder på, at et belastende arbejdsmiljø kan føre til søvnproblemer blandt medarbejderne. Det kan øge risikoen for stress og udbrændthed (også omtalt som belastningsdepression) og i værste tilfælde resultere i en sygemelding.
Søvnproblemer for småbørn er også meget almindelige. Her er faste sengetider og faste sove-ritualer meget vigtige.
Afsnit 4: 9 gode råd til bedre søvn
Søvnproblemet kan blive en stressfaktor i sig selv. Hvis vi anstrenger os for at falde i søvn, går ekstra tidligt i seng for at få nok søvn og udvikler såkaldte katastrofetanker om vores søvn, som for eksempel ”jeg får garanteret ikke lukket et øje i nat”, bidrager det til en ond cirkel, der fastholder søvnproblemet.
- Fødevarer: Nogle fødevarer kan hjælpe med at øge mængden af søvnhormonet melatonin i kroppen. Det er fødevarer som fed fisk, mandler, bananer, chokolade, yoghurt og dadler. Læs mere om vigtigheden af disse fødevarer for både søvn og humør på næste side.
- Find dit søvnvindue. Dit søvnvindue er det tidspunktet på aftenen, hvor vi (ofte pludseligt) mærker, at vi er trætte. Hvis vi lægger os i det vindue – som typisk varer cirka 20 minutter – falder vi hurtigt i søvn. Lægger vi os senere, bliver vi overtrætte og har sværere ved at falde i søvn. Karter rundt i sengen. Har tankemylder osv. Du kender nok dit eget søvnvindue, ellers brug nogle aftener hvor du er ekstra opmærksom. Hos mange voksne er det omkring 22.00 – 22.30 eller 23. Lidt afhængig af alder.
- Ro inden sengetid. Læg skærmene væk og slap i stedet af med en bog, et magasin eller avisen mindst en time inden sengetid. Gør det, der gør dig rolig – for eksempel et varmt bad, let yoga, mindfulness, en varm kop te eller massage fra kæresten. Jo mere rolig din krop og hjerne er, jo lettere vil du kunne falde i søvn.
- Få dagslys om dagen og mørke om natten.
- Vær fysisk aktiv om dagen. Generelt er daglig motion som fysisk træning, en tur på cyklen, at gå en lang tur, at svømme og en kold dukkert (evt. et koldt brusebad) godt for hjernen og fremmer søvnhormonet.
- Tving ikke søvnen igennem. Hvis du ikke kan sove, virker det ikke altid at blive ved. Stå op, gå lidt rundt, sæt dig i stolen med en bog og prøv igen efter en halv times tid.
- Indret dit soveværelse til din situation. Soveværelset har en stor betydning for din søvn. Sørg for, at det er vel-udluftet, mørkt og uden digitale lys og støj. Sov med en pude og seng, der passer dig.
Du kan også prøve følgende:
- Træk vejret. Når du ligger i sengen og karter rundt eller har tankemylder, er åndedrættet en god hjælp til afspænding af krop og sind. Tag ca. 20 indåndinger gennem næsen, mens du tæller til 4 – Hold vejret mens du tæller til 2 eller 4 – ånd ud gennem læberne og hold igen vejret på 2 eller 4. gentag. Er det helt nyt for dig, så øv dig lidt om dagen, og mærk om der falder ro over tankerne. Sæt evt. et ur til 5 min. Hvor du bare trækker vejret. Øvelsen er generelt god til afspænding og stressreduktion.
- Tæl dig i søvn. Du kan også prøve at tælle til 100, og se om du falder i søvn, før du når til hundrede. Ellers gentag tællingen. Det giver ro i tankerne.
Afsnit 5. Om søvnhormonet melatonin
Serotonin spiller en rolle i dannelsen af søvnhormonet melatonin.
Melatonin kaldes for kroppens naturlige sovemiddel. Det skyldes, at stoffet stimulerer søvnen og søvnkvaliteten. Melatonin er samtidig en kraftig antioxidant, som styrker immunforsvaret og er med til at beskytte kroppens celler og væv. Desuden modvirker melatonin hurtig ældning, stress og kolesterol.
Søvnbehovet kan variere meget fra menneske til menneske og hænger bl.a. sammen med selve melatoninproduktionen.
Hvor og hvordan produceres melatonin?
Hos mennesket produceres melatonin i hjernens koglekirtel (pinealkirtel), på grundlag af signalstoffet serotonin. Serotonin medvirker til regulering af søvnen, humøret, appetitten og hukommelsen.
Kroppens indhold af serotonin stiger ved skumringstid og den begyndende udskillelse af melatonin indleder søvnrytmen. Hvis man har for lidt serotonin i kroppen om aftenen, så påvirker det produktionen af melatonin og dermed søvnkvaliteten.
Det er vigtigt for produktionen af melatonin, at der er nok serotonin tilgængeligt i kroppen. Dette sikres ved at indtage B6 vitamin og fødevarer, som indeholder tryptophan, som er forstadiet til serotonin og til sammen danner de melatonin. Fødevarer der indeholder B6 vitamin kan f.eks. være; hytteost, brune ris, avocado, bananer, valnødder, tomater, soyaproteiner og kalkun.
Melatonin kan fås som kosttilskud i en helsekost fx Tryptonat, der indeholder det vigtige tryptofan:
Serotonin og tryptofan danner tilsammen melatonin
Tryptofan er en essentiel aminosyre, som kroppen ikke selv kan danne – den skal derfor tilføres gennem kosten. Den kan i løbet af natten omdannes til hormonerne melatonin og serotonin
Tryptofan er et vigtigt, men overset stof, der indgår i flere processer. Får din krop tryptofan i rigelige mængder, styrker det din krops melatonin- og serotoninproduktion.
Tryptofan er den eneste aminosyre som kan danne serotonin. Serotonin er virkestoffet som er mest indflydelsesrigt på vores humør, velvære og præstationsevne.
Når kroppen er i underskud af tryptofan, falder produktionen af serotonin – som påvirker dit humør, samtidig med at din krops melatoninniveau falder…” der er tryptofan i de fødevarer, der danner melatonin som er nævnt under punktet Fødevarer s.1
Hvis du ikke har et tilstrækkeligt indtag af fødevarer, der indeholder tryptofan, kan det få negative bivirkninger for dig, såsom irritabilitet, depression, aggressioner og søvnløshed. Dette er fordi du mangler serotonin, som er det stof, tryptofan virker som byggesten til.
Hjertehealing
/i åbne hjertet /af Krestine HartmannHjertehealing åbner hjertet og skaber indre balance
Om hjertehealingen: Når hjertet er åbent, kan du elske dig selv og forbinde dig med andre i fred og samhørighed. Det er ikke noget, du selv
skaber, det er der som en levende vibration af lys, du kan kontakte, når du er i fred.
Hjertehealing virker ofte meget beroligende og kan give en følelse af fred og håb.
Kontakten med dit indre lys er en del af en personlig hjertehealing. Hjertehealingen bliver optaget, så du kan vende tilbage til de indre rejser du gennemgår.
I hjertet kan vi forbinde os med hinanden og med en universel kærlighed og det universelle healende lys. Herfra udstråler du lys, hjertelighed og glæde, der berører alle i din nærhed. Det åbner andres hjerter og vækker deres tillid.
Praktisk info
En hjertehealing kan være en del af et healingsforløb med klarsyn og det kan stå alene enten som en enkelt behandling eller som et forløb i sig selv.
En session varer 50-60 minutter og foregår som regel online med Zoom. Det kan også foregå fysisk på min private klinik i Skuldelev i nærheden af Frederikssund
Pris: for en enkelt session: 400kr.
Pris for et forløb på 3 gange: 1.000kr. Der kan værebehov for 2 forløb, alt efter hvor dybt smerten sidder
Indbetaling på MobilePay
Kontakt mig på SMS 22 80 05 38 eller ring til mig for en afklaringssamtale. Jeg vender hurtigt tilbage.
Eller skriv til: kontakt@krestinehartmann.dk
Hjertehealing kan opleves fysisk
For nogle vil hjertehealing kunne give stik og prik i hjertet ja måske endda føles som knive elle syle.
Andre kan måske opleve en næste fysisk fornemmelse af at selve hjertet udvider sig og åbner sig.
Har du meget indre smerte, vil hjertehealing kunne gøre lidt ondt. Føles som en fysisk smerte. Det er helt ok. Accepter hvad du mærker og lad healingen virke.
Hjertehealing kan virke meget beroligende og give følelse af dyb glæde og kærlighed, en udvidende følelse, måske mærker du endda at dit hjertecenter åbner stille og roligt. Dette kan også medføre en let smerte, men den føles som regel behagelig. Du kan opleve at føle samklang med alt og alle – universet og jorden.
Hjertets smerte
I hjertecentret kan der ligge en indre blødhed, og når vi går ind i hjertet, kan vi mærke et lag af smerte, der gør det svært at føle kærlighed. Det kan være fra dette liv eller fra tidligere liv og fra vores forfædre. Vi kan mærke smerten som angst, utryghed, hårdhed, ensomhed og længsel efter kærlighed.
Bag dette lag kan der ligge mindre lag af lukkethed, opgivelse, håbløshed og skyld, og vi kan opleve en mekanisme, der fortæller os, at vi ikke er værd at elske.
I livet kan der ske en åbning af hjertet ved mødet med andres kærlige omsorg. Det kan være en partner, venner, en spirituel gruppe der omslutter os med medmenneskelighed, tillid og kærlighed, der gør os trygge. Men lukningen kan være overvældende og kræve ekstra hjælp til at opløse traumerne bag det lukkede hjerte.
Hjertet kan være delvist lukket, så du nogle gange føler dig tryg og modtagelig og det kan være fuldstændig lukket. Det viser sig i form af kulde og ligegyldighed – måske endda hjerteløshed.
Når hjertet er lukket, er det svært at elske sig selv
Hjertet lukker sig for at beskytte dig imod at mærke smerten. Nogle har dannet et beskyttende skjold omkring hjertets indre lys og er ikke parate til at åbne det, af frygt for at mærke og frygt for at føle sig sårbar. Men hvis et menneske mærker en søgning efter mere mening i livet og i sig selv, vil det finde et menneske eller en gruppe der kan støtte processen.
Et lukket hjerte kan medføre en følelse af meningsløshed og ensomhed i fællesskaber.
Når vi føler os ensomme tilskynder det nogle gange til at række ud. Samtidig er vi på vagt overfor mulige trusler (risiko for afvisning, kritik, nedværdigelse) med et øget alarmberedskab. Man er hele tiden være lidt på forkant for at gøre det rigtige og få andre til at elske os. Føle at det vi gør har betydning for andre. Selvværdet er hårdt presset og vi kan ubevidst beskytte os selv. Indtil vi møder en gruppe eller en person, som viser os, at vi betyder noget for dem.
Emotionel eller følelsesmæssig ensomhed kommer til udtryk, når en person ikke føler sig set eller forstået følelsesmæssigt af andre. Denne følelse forbindes ofte med, at man mangler en at dele sine følelser med. Man kan være følelsesmæssigt ensom i det fællesskab, som man fysisk befinder sig i.
Eksistentiel ensomhed er en form for indre ensomhed og oplevelse af mangel på mening i livet i det hele taget.
Eksistentiel og længerevarende følelsesmæssig ensomhed uden kontakt med en man føler sig set af kan føre til sundhedsmæssige og mentale helbredsproblemer. Dette inkluderer nedsat immunforsvar, hjertesorg og depression. Alle er problemer relateret til det autonome nervesystem.
At åbne hjertet
Ved balance i dit hjertecenter vil du opleve en permanent tilstand af bagvedliggende indre ro. Det vil sige at du kan kontakte den del af dig, når livets storme føles overvældende. Du kan styre – eller gøre dig helt fri af tankemylder, bekymringer, indre konflikt, tvivl og usikkerhed.
Du har hjertet med i alt, hvad du foretager dig. Det betyder, at du ikke handler ud fra, hvad du føler eller tror, at du bør gøre, men ud fra at det føles rigtigt at gøre det.
Din bevidste indsats i forhold til at åbne hjertet og heale gammel smerte er at samarbejde med healingsenergien. Det gør du ved at lade din længsel efter fred og forbundethed med din livskraft fylde. Og ved at blive opmærksom på gamle tanke- og handlemønstre, for at sætte dig fri af din egopersonligheds ønske om kontrol for at overgive dig til hjertets lys.
Det er en proces, der kan gå hurtigt eller tage tid. Jo mere du læner dig op ad dit hjertelys ved at fremkalde det, jo lettere går processen.
Dit hjertelys kan vise dig vejen frem og give ro til at hvile i dig selv. Læs mere også om selvkærlighed åbner hjertet
Udtalelser om healing og klarsyn
/i Ikke kategoriseret /af Krestine Hartmannonline healing og klarsyn
Bedre søvn og hjem i mig selv og min sjæl
Jeg har nu haft 2 sessioner med healing og klarsyn hos Krestine.
Så snart jeg mødte/så Krestine og hørte hende tale, fik jeg den største ro og tillid jeg længe har følt.
Krestine ramte spot on med sit klarsyn, på nogle essentielle udfordringer, jeg kæmper med.
Jeg oplever, når Krestine guider og healer mig, så kommer jeg så nemt hjem i mig selv, i kontakt med min inderste sjæl og det er meget rørende. Jeg oplever at komme i kontakt med min følelser og har mødt mit indre barn, som jeg har taget til mig og med mig, og ikke mindst, får jeg ro og håb om, at det hele nok skal gå.
At blive guidet og healet af Krestine, skal opleves. Det er svært at beskrive med ord, hvor rørende, hjælpsomt og ro-givende det er.
Ligeledes laver Krestine de dejligste støttende lydfiler, som for mig, er blevet noget jeg lytter til mange gange, ikke mindst når jeg skal sove. De giver ro i nervesystemet og jeg har oplevet perioder med dyb søvn, som jeg ikke har haft i mange år.
Min varmeste TAK til Krestine. Lene
Smertefri
Jeg har modtaget Ny tids healing og klarsyn fra Krestine Hartmann for nogle uger siden. Krestine klarsyn var helt “spot on” og de råd jeg fik, kunne jeg bruge med det samme. Jeg fik healing for langvarige smerter i venstre ben og for smerter efter operation i leverområdet. Smerterne forsvandt helt. Jeg er stadig smertefri . Tak Krestine
Jeg kan virkelig anbefale Krestines behandlinger 
Maloue Muntthe
At slippe begrænsende tankemønstre
Klarsynet gav mig et wake up call, som gjorde at healingen har arbejdet meget i mig, især den første tid efter.
Jeg fik en bevidsthed om nogle gamle narrativer jeg har ligget under for, og som har spændt ben for mig i mange år.
Ved at blive bevidst om dem, har jeg kunnet arbejde målrettet med at indlære nye fortællinger om mig selv.
Det har givet en indre ro og gjort mig ekstra opmærksom på andre gamle og skadelige tankemønstre som jeg ellers går med om mig selv.
Jeg er blevet opmærksom på, at jeg skal give min intuition mere plads, så det ikke kun er intellektet der styrer. KH Lotte
Ro og overblik i kaos
På anbefaling af en veninde kontaktede jeg Krestine. Jeg beskrev kort min ret kaotiske og stressende livssituation. Herefter gik hun i gang med at heale og kanalisere. Det var, som om Krestine satte en projektør på mig og mit liv. Jeg var dybt overrasket, mens jeg lyttede, og kunne samtidig mærke den ro jeg fik. Jeg følte mig set og forstået. Det har givet mig ro og overblik i mit før så kaotiske liv. Tusind tak Krestine. KH Helle
Klarhed og ro i tankemylder
Jeg var sygemeldt med stress dels pga. arbejdsvilkår og dels en personlig proces med at sende mit barn, der har en diagnose, på efterskole. Jeg var udkørt og fyldt med tankemylder i mit hoved. Efter nogle healinger med beskeder, der gav virkelig god mening, oplevede jeg ro med den beslutning, der formede sig i mig.
Det, der før var rod i mit hoved, havde fået orden og struktur. Jeg kan med ro i maven og sjælen (og hjertet) træde ud af det dødvande, jeg befandt mig i og gøre det, der er rigtigt for mig. Kærlig hilsen Kathrine
Mere ro og mindre migræne
Jeg har modtaget Ny tids Healing og kanalisering fra Krestine Hartmann, hvor jeg oplevede, at jeg allerede samme dag og efterfølgende, har været meget mere i balance, haft mindre uro, følt større glæde og sikkerhed ved at køre bil.
Fysisk har jeg i de sidste 3 uger kun haft få anfald af migræne, som jeg ellers lider af flere gange ugentlig. Jeg fik også nogle beskeder, som ramte spot on og som gav mig følelsen af, at blive set og anerkendt.
Jeg vil på det varmeste anbefale Krestine. Hendes ro og indsigt er virkelig fantastisk, og jeg er meget taknemlig. Det er absolut ikke sidste gang jeg skal modtage healing fra Krestine. Pia Petersen ❤️ (efter en opfølgning forsvandt 45 års plage med migræne helt).
Ro i et stresset nervesystem
Din Ny Tids Healing og kanalisering gav en følelse af at være forstået, anerkendt og “set” på meget dybt plan. Jeg følte mig pakket ind i noget meget blødt og blidt. Budskaberne, jeg fik, var styrkende, kærlige og dybt beroligende for mit stressede nervesystem. Mine varmeste anbefalinger. Louise Fuhr Rosengaard.
Brugbare redskaber
Krestine indledte sessionen med symbolske billeder fra historien om haren og skildpadden. Og der kom andre lignende symbolikker, som talte ind i mit ståsted i livet lige nu. Klarsynet gav mig nogle meget anvendelige redskaber til mine udfordringer, så jeg er taknemmelig. Det var trygt for mig at være i og dejligt at sessionen blev optaget, så jeg kan lytte til den og få flere nuancer med. Jeg kan meget anbefale Krestine og hendes healing og klarsyn, som gav mig brugbare redskaber. Hjerteligst Irene Nielsen
Tak for dejlig healing og klarsyn
Jeg følte mig tryg og guidet gennem hele seancen.
I starten fortalte du mig om hvor træt og udmattet jeg var, helt ind til benet. Og hvis nogen kom og spurgte til mig, ville jeg falde sammen og fortælle hvor udmattet jeg var. Præcis de tanker jeg havde haft selv, tidligere på dagen. Jeg følte mig set og støttet.
Healingen og din medfølende væremåde under samtalen virkede opløftende og jeg havde mere energi resten af dagen og næste dag. Jeg får brug for at “ komme i dine hænder” igen. Nina Hansen
Hjertemur i krop og sind
/i åbne hjertet /af Krestine HartmannHjertemure lukker hjertet – at heale følelserne åbner hjertet
Fastlåste følelser er årsagen til 90% af problemerne i din krop. Disse følelser kan forårsage energiblokeringer i din krop og dit liv. Bradley Nelson “The emotion code”.
Det er svært at leve et liv uden at få sår og traumer. Nogle dybere end andre. Vi har brug for at blive rørt ved og berørt, for at mærke os selv og andre. Men vores familiearv til ofte være præget af den arv vores forældre fik og deres forældre fik … langt tilbage i tiden.
Det betyder, at barnet lærer noget om, at bestemte følelser ikke er ok, eller måske end ikke tilladte at have og udtrykke i hjemmet. Her er vrede en følelse, der oftest bliver undertrykt og barnet kan opleve at blive skammet ud eller hånet, hvis det udtrykker vrede. Glæde og taknemmelighed er en meget anerkendt og ønsket følelse at udtrykke. Men det er svært at føle og vise glæde, hvis man har undertrykt vrede i kroppen.
En følelse, der dermed ofte får god grobund, er giftig skam.
Eksempler fra min praksis
Eksempel på undertrykt vrede fra min praksis: En kvinde beskrev under en session med healing af indre barn, hvor hun kom i kontakt med vrede, hvordan hendes forældre og store brødre havde hånet og drillet hende, når hun blev vred. Brødrene yndede at danse rundt og synge børnesangen ”Sur, sur, sur lille bi omkring” for at få hende til at le. Så hun havde dengang besluttet, at hun ikke ville blive vred.
Nogle uger efter vores samtale modtog kvinden et brev, som vækkede vreden helt ned fra urdybet i maven, og hun skrev en mail til mig: “En dag da jeg kom hjem fra en begravelse, hvor følelserne var vækket, lå der et brev til mig. Jeg blev så vred, ja nærmest rødglødende af raseri over brevet, at jeg råbte op. Da jeg ikke tidligere har haft givet mig selv lov til at udtrykke vreden direkte, blev den forstærket og jeg blev også ret forskrækket over mig selv.
Da jeg landede på benen igen, blev jeg helt glad for, at dette brev netop kom efter en følelsesladet begravelse. Mit forsvar var lidt ude af drift og jeg opdagede, at det var en kæmpe befrielse at lukke den ud. Det blev lidt for voldsomt, men lettelsen bagefter overgik lang ubehaget ved at miste besindelsen. Det blev på en gang en meget svær dag og en fantastisk dag. TAK”
Eksempel på undertrykt glæde og begejstring: En kvinde fortalte, at efter hendes forældre blev skilt viste moren tydeligt at de ikke skulle være for glade og begejstrede, når de kom hjem efter et besøg hos faren. Hans værdier var meget forskellige fra hendes og når børnene var glade over oplevelserne med faren, føltes det for hende som om hans værdier var bedre end hendes. At de hellere ville være sammen med ham. Så de lærte at undertrykke det, inden de tog hjem til moren. Kvinden kunne mærke at begejstringen boblede et sted i hende, men den fik ikke lov at komme ud.
I en rejse tilbage til en situation hvor de kom hjem fra en særligt fantastisk tid med far, fik Lisa adgang til sit indre barns sorg over den undertrykte glæde. At mærke sorgen og trøste sig selv gennem sit indre barn og give sig selv lov til at være glad og udtrykke det, gav Lisa en forløsning og afspænding i kroppens muskelspændinger.
Giftig skam
Giftig skam kan udtrykke vrede gennem sidebenene med ironi og sarkasme eller nedgørende kommentarer, der skaber giftig skam, frygt og usikkerhed i andre. Den giftige skam kan, hvis den får lov at vokse, lukke os mere og mere inde i os selv og samtidig holder vi følelserne ud i strakt arm, for ikke at mærke de forbudte og de svære følelser. Vi lukker følelserne ned og det er svært at være sig selv, eller vide, hvem man egentlig er.
Det bliver svært at etablere en identitet og indgå i følelsesmæssigt nære relationer, når vi ikke mærker vores følelser eller de bliver forvrænget. På den måde kan skam medvirke til at ødelægge dialog og kommunikation i både parforholdet og i forhold til børnene samt på jobbet i små og store organisationer.
Når vi spærrer følelserne inde i kroppen, danner vi en såkaldt hjertemur. Der kan vokse angst, depression og ensomhed ud af de fastlåste følelser.
Din underbevidsthed skaber en form for hjertemur/energiblokering, for at beskytte hjertet imod at mærke de svære følelser. Problemet er at krop og sind ikke kan adskille det vi oplever som negativt og positivt. Når vi lukker følelsesmæssigt ned, har alle følelser problemer med at strømme, så de kommer ikke til udtryk.
På den måde kan kroppen både holde følelser inde og hjælpe os til, at vi ikke mærker dem så meget. Det kan den gøre i mange år. Mange hjertemure opstår tidligt i livet og vi tager dem med ind i voksenlivet sammen med vores indre barn.
Hjertemur
En hjertemur virker som et usynligt skjold, der skal beskytte os imod at være sårbare.
Den består af fastlåste følelser fra fortiden. Følelser som vrede, ensomhed, angst, hjertesorg, tristhed, svigt, forladthed, misbrug og meget mere. Følelser du ikke har accepteret og rummet, fordi det var for sårbart engang.
Når vi beskytter os imod at mærke sorgen, vreden, uroen, frygten bliver de siddende i os, indtil vi forløser dem
Fordi fastlåste følelser er ophobet energi, har de indflydelse på dit fysiske væv. At frisætte fastlåste følelser hjælper med at skabe en mere afbalanceret krop, der kan heles. Du vil heale både fysisk og energimæssigt.
Hvis hjertemuren fortsætter med at vokse, kan det føre til tillidsproblemer med dig selv. Manglende selvomsorg og selvkærlighed.
Tillad sorgen at være der, tillad vreden, uroen, frygten – for kun ved at tillade det og derefter give helt slip, kan du lade det ligge i fortiden hvor det hører til. Du befrier dig selv fra dit indre fængsel og du kan rumme og mærke dig selv.
En hjertemur “bygges op” tidligt i livet ved omsorgssvigt, hvor barnet ikke har fået de basale behov for for kærlighed, omsorg og beskyttelse i hjemmet eller i skolen. Barnet kan være udsat for mobning og manglende empati og følelsesmæssig omsorg fra de voksne.
Hjertemure belaster både kærligheden og helbredet
En hjertemur begrænser strømmen af kærlighed ind i eller ud af vores hjerter. Den kan føre til depression, bedøvede følelser og følelser af adskillelse.
Hjertemure lukker energistrømmen i hjertecentret og giver problemer med at forbinde os følelsesmæssigt med andre.
Alle slags følelser kommer ud gennem kropsholdninger, udstråling fra kroppen, ansigtsudtryk og fagter. Vi kan se på mennesker, der udstråler glæde og mennesker der udstråler nedtrykthed. Nogle gange ser vi dog kun det, vi selv er fyldt op af.
Når vi mærker os selv, kan vi mærke andre. Vi mærker om en person er forelsket i os, uden at de siger noget. Vi kan mærke … om en person undgår os, taler sandheden eller fordrejer den. Vi kan mærke i kroppen, hvordan det føles at være nær på personen. Om det føles godt eller måske lidt usikkert.
Massage og indre barn terapi kan hjælpe dig til at være med dine følelser. Til at acceptere og elske dig selv.
Vi behøver ikke at være psykologer, vi skal bare være hjemme i os selv og vores krop.
En hjertemur kan have stor indflydelse på dit helbred i form af autoimmune sygdomme, lavt selvværd, selvkritik, at gøre sig usynlig eller måske gemme sig bag ved at tale meget, uden at vise hvem man er og hvad man virkelig føler. Dert er vigtigt at frigøre hjertemure af fastlåste følelser for et godt helbred og følelsesmæssig ro.
Helbredsproblemer:
Søvn er mange ting
/i Ikke kategoriseret, Søvn /af Krestine HartmannMangel på søvn er et udbredt problem
Afsnit 1: om søvnmangel
Afsnit 2: de 5 søvnstadier. Kommer du ind i det dybe søvnstadie
Afsnit 3: årsager til søvnmangel
Afsnit4: søvnråd
Afsnit 5: om søvnhormonet Melatonin
Afsnit 1 Hvad sker der, hvis jeg ikke får søvn nok?
Søvn er livsvigtigt for kroppen og hjernen, og det er under søvnen, at krop og sind restituerer, især i REM søvn og dyb søvn faserne. Kroppen reparerer så at sige sig selv efter alle de påvirkninger, den er blevet udsat for i løbet af dagen, mens hjernen renser ud. Denne rensningsproces sørger for at fjerne alle usunde stoffer, så du forbliver frisk og sund, mens den også er med til at lagre de vigtigste indtryk fra dagen i din hukommelse.
Hvis du ikke får søvn nok, kan hverken krop eller hjerne udføre de vigtige opgaver, og det kan resultere i, at du ikke kan fungere lige så godt som før. I kroppen er det især immunforsvaret, der bliver negativt påvirket, hvis du har et svært søvnbesvær, og det kan gøre, at det ikke er lige så effektivt som ellers. Du er mere udsat for sygdomme som forkølelse og følelsen af at være sløj, men også mere alvorlige sygdomme som større chance for at udvikle diabetes, depression, demens med mere.
Når hjernen ikke får søvn nok, vil du i hverdagen opleve at blive mindre årvågen, koncentreret og bevidst. Du vil få sværere ved at huske og lære nyt, og træthed vil fylde dine dagtimer.
Ofte vil stress og søvnbesvær hænge sammen. Er du stresset i hverdagen eller har tankemylder, vil det påvirke din krop, der vil have sværere ved at falde til ro. Det er kun en rolig krop, der kan falde i søvn.
Få healing af søvnbesvær. Læs mere her
Stress påvirker søvnkvaliteten, og søvnproblemer øger sårbarheden over for stress.
Stress er forbundet med psykisk og fysiologisk aktivering, som skal hjælpe os med at håndtere trusler, krav og andre udfordringer fra omgivelserne. Det betyder, at kortisolniveauet stiger og et øget kortisolniveau gør det vanskeligere at falde i søvn og vi vågner ofte flere gange i løbet af natten, så de søvnfaser, hvor kroppen restituerer, bliver afbrudt.
At stress kan fremme søvnvanskeligheder er generelt bekræftet af forskningen. Det er for eksempel vist i søvnlaboratorieforskning, at selv relativt milde stresspåvirkninger, for eksempel blodprøvetagning om aftenen, kan påvirke den efterfølgende søvn.
Potentielt belastende livsbegivenheder, for eksempel skilsmisse, alvorlig sygdom i familien, økonomiske vanskeligheder eller problemer på arbejdet, er forbundet med søvnproblemer.
Derfor er det meget vigtigt med behandling af søvnproblemer, hvis du oplever søvnbesvær over længere tid.
Afsnit 2: Søvn foregår i stadier – De fem søvnstadier
Kilde: forbrugsguiden
Der findes fem forskellige stadier i søvnens cyklus, som vi kommer igennem flere gange hver nat. De fem stadier er:
Den dybe søvn indfinder sig ca 15-20 min efter du er faldet i søvn, da hjernen altid forsøger at få den vigtigste søvn først. I den dybe søvn sker der en del fysisk restitution, herunder frigivelse af væksthormon og frigivelse af antistoffer i blodet. Det er også i den dybe søvn, at hjernen kører sit indbyggede vaskeprogram ved hjælp af det glymfatiske system. Her skylles 7 gram giftigt protein ud af hjernen med cerebrospinalvæske, og fungerer denne proces ikke optimalt, kan det være årsag til plakdannelse på hjernen, forklarer søvneksperten.
Produktion af søvnhormonet melatonin, sker også i den dybe søvn. Det er det hormon, som fortæller kroppen at det er tid til at sove. Da melatoninproduktionen er døgnrytme afhængigt, er det vigtigt, at du ikke udsætter dig selv for for meget lys lige inden sengetid, da produktionen af melatonin så nedsættes.
REM-søvn, som står for Rapid Eye Movement, er en fase af søvncyklussen, hvor hjernen er aktiv og hvor drømme forekommer. REM søvn er det femte søvnstadie, og skiller sig en del ud fra de andre søvnstadier. I drømmesøvnen ligger hjerneaktiviteten nemlig et sted mellem den vågne og døs tilstandene. Af denne grund kan REM søvnen også kaldes for ‘en vågen hjerne, i en sovende krop’. Drømmesøvnen varer sammenlagt ca. to timer af den samlede nattesøvn, og kommer i intervaller med ca 90 minutter imellem. Det første interval af drømmesøvnen vil typisk begynde ca 90 min efter du er faldet i søvn. Længden af REM søvn intervallerne ændres natten igennem, og bliver typisk længere i løbet af natten.
I REM søvnen er de hjernebølger der normalt opleves under søvn fraværende. Det betyder, at du er tæt på vågen tilstand når du sover REM søvn. Der skal derfor ikke så meget til før vi vågner, og det er derfor du tit oplever at vågne op midt i en drøm.
Hvilken type søvn er vigtigst?
Alle fem søvnstadier er vigtige for vores mentale og fysiske velbefindende, men særligt i den dybe søvn gennemgås en masse vigtige processer i hjernen og resten af kroppen.
Den dybe søvn indfinder sig ca 15-20 min efter du er faldet i søvn, da hjernen altid forsøger at få den vigtigste søvn først. I den dybe søvn sker der en del fysisk restitution, herunder frigivelse af væksthormon og frigivelse af antistoffer i blodet. Det er også i den dybe søvn, at hjernen kører sit indbyggede vaskeprogram ved hjælp af det glymfatiske system. Her skylles 7 gram giftigt protein ud af hjernen med cerebrospinalvæske, og fungerer denne proces ikke optimalt, kan det være årsag til plakdannelse på hjernen, forklarer søvneksperten.
Produktion af søvnhormonet melatonin, sker også i den dybe søvn. Det er det hormon, som fortæller kroppen at det er tid til at sove. Da melatoninproduktionen er døgnrytme afhængigt, er det vigtigt, at du ikke udsætter dig selv for for meget lys lige inden sengetid, da produktionen af melatonin så nedsættes.
Afsnit 3: Årsager til søvnmangel
Hvorfor kan jeg ikke sove om natten?
Der kan være flere grunde til, at du ligger søvnløs og tænker ”Hvorfor kan jeg ikke sove igen”? nat efter nat. Det kan både afhænge af din livssituation, din alder og din tilstand.
Forkert aktivitet inden sengetid
Et af det moderne menneskes søvnproblemer stammer fra overforbruget af skærme fra fjernsyn, computer, tablet og telefon. Lyset fra skærmene påvirker kroppens niveau af søvnhormonet melatonin, og når du kigger på dem, vil niveauet falde. Det betyder for dig, at du vil føle dig mindre træt, og derfor vil du opleve søvnproblemer.
Vær aktiv om dagen og rolig om aftenen
Et overforbrug af skærme kan medvirke til at vi ikke kommer ud i dagslys – Vi har brug for mindst en halv times dagslys om dagen og et mørkt rum om natten, for at hjernen producerer søvnhormonet melatonin) Du bør sørge for at være aktiv og bevæge dig i løbet af dagen, hvilket giver ro i sindet og kroppen en naturlig træthed senere. Du skal dog ikke træne sent om aftenen, da kroppen vil føle sig opkvikket i timerne efter træning. Undgå fed mad sent om aftenen, da kroppen skal bruge energi på at fordøje den, og det vil holde dig vågen. Det samme gælder for alkohol og kaffe.
Aldersrelaterede søvnproblemer
Søvnproblemer i overgangsalderen er et almindeligt fænomen, og det gælder også søvnbesvær for ældre. Produktionen af søvnhormonet melatonin er på sit højeste hos 5-10-årige og aftager derefter med alderen. Det betyder også, at for ældre mennesker (fra overgangsalder og frem) daler det mærkbart, samtidig med at produktionen af stresshormonet kortisol øges. (Læs mere om melatoninproduktion længere fremme). Desuden falder hormoniveauet (progesteron og østrogen) med alderen, og det kan spille en rolle for at ældre har søvnproblemer.
Stressrelaterede søvnproblemer
Stress forstyrrer søvnen – og det er stressende. Stress påvirker søvnkvaliteten, og søvnproblemer øger sårbarheden over for stress. Det er en ond cirkel, men den kan brydes.
Der er også dokumentation for, at potentielt belastende livsbegivenheder, for eksempel skilsmisse, alvorlig sygdom i familien, økonomiske vanskeligheder eller problemer på arbejdet, er forbundet med flere selvrapporterede søvnproblemer.
Der foreligger også undersøgelser, som tyder på, at et belastende arbejdsmiljø kan føre til søvnproblemer blandt medarbejderne. Det kan øge risikoen for stress og udbrændthed (også omtalt som belastningsdepression) og i værste tilfælde resultere i en sygemelding.
Søvnproblemer for småbørn er også meget almindelige. Her er faste sengetider og faste sove-ritualer meget vigtige.
Afsnit 4: 9 gode råd til bedre søvn
Søvnproblemet kan blive en stressfaktor i sig selv. Hvis vi anstrenger os for at falde i søvn, går ekstra tidligt i seng for at få nok søvn og udvikler såkaldte katastrofetanker om vores søvn, som for eksempel ”jeg får garanteret ikke lukket et øje i nat”, bidrager det til en ond cirkel, der fastholder søvnproblemet.
Du kan også prøve følgende:
Afsnit 5. Om søvnhormonet melatonin
Serotonin spiller en rolle i dannelsen af søvnhormonet melatonin.
Melatonin kaldes for kroppens naturlige sovemiddel. Det skyldes, at stoffet stimulerer søvnen og søvnkvaliteten. Melatonin er samtidig en kraftig antioxidant, som styrker immunforsvaret og er med til at beskytte kroppens celler og væv. Desuden modvirker melatonin hurtig ældning, stress og kolesterol.
Søvnbehovet kan variere meget fra menneske til menneske og hænger bl.a. sammen med selve melatoninproduktionen.
Hvor og hvordan produceres melatonin?
Hos mennesket produceres melatonin i hjernens koglekirtel (pinealkirtel), på grundlag af signalstoffet serotonin. Serotonin medvirker til regulering af søvnen, humøret, appetitten og hukommelsen.
Kroppens indhold af serotonin stiger ved skumringstid og den begyndende udskillelse af melatonin indleder søvnrytmen. Hvis man har for lidt serotonin i kroppen om aftenen, så påvirker det produktionen af melatonin og dermed søvnkvaliteten.
Det er vigtigt for produktionen af melatonin, at der er nok serotonin tilgængeligt i kroppen. Dette sikres ved at indtage B6 vitamin og fødevarer, som indeholder tryptophan, som er forstadiet til serotonin og til sammen danner de melatonin. Fødevarer der indeholder B6 vitamin kan f.eks. være; hytteost, brune ris, avocado, bananer, valnødder, tomater, soyaproteiner og kalkun.
Melatonin kan fås som kosttilskud i en helsekost fx Tryptonat, der indeholder det vigtige tryptofan:
Serotonin og tryptofan danner tilsammen melatonin
Tryptofan er en essentiel aminosyre, som kroppen ikke selv kan danne – den skal derfor tilføres gennem kosten. Den kan i løbet af natten omdannes til hormonerne melatonin og serotonin
Tryptofan er et vigtigt, men overset stof, der indgår i flere processer. Får din krop tryptofan i rigelige mængder, styrker det din krops melatonin- og serotoninproduktion.
Tryptofan er den eneste aminosyre som kan danne serotonin. Serotonin er virkestoffet som er mest indflydelsesrigt på vores humør, velvære og præstationsevne.
Når kroppen er i underskud af tryptofan, falder produktionen af serotonin – som påvirker dit humør, samtidig med at din krops melatoninniveau falder…” der er tryptofan i de fødevarer, der danner melatonin som er nævnt under punktet Fødevarer s.1
Hvis du ikke har et tilstrækkeligt indtag af fødevarer, der indeholder tryptofan, kan det få negative bivirkninger for dig, såsom irritabilitet, depression, aggressioner og søvnløshed. Dette er fordi du mangler serotonin, som er det stof, tryptofan virker som byggesten til.
sov godt med søvnmassage
/i Søvn /af Krestine HartmannSov godt med søvnmassage er en holistisk behandling, der tilpasses dig, din krop og dit sind.
Massagen styrker immunforsvaret, lindrer smerter og giver ro i krop og sind.
Når vi har langvarige søvnproblemer, hvor vi ikke kommer helt ned i den dybe søvnfase, eller måske bare ikke kan falde i søvn, handler det som regel om at det autonome nervesystem er overdrive og sætter speed på kortisolproduktionen.
Om det nu er tankemylder, anspændthed, stress, smerter eller at du sover men føler dig ikke udhvilet, så er det sympatiske nervesystem (indre speeder der får os ud af sengen om morgenen) medspiller. Massage aktiverer det beroligende parasympatiske nervesystem og er et effektivt redskab til ro i krop og sind.
Behandlingen
Behandlingen varer i 1½ time og den starter med en kort samtale, hvor vi taler om dine udfordringer med søvn, og andre gener. Vi kigger også lidt på søvnvaner, som måske kan justeres lidt.
Derefter går vi videre til massagen, der er en helkrops oliemassage. Behandlingen afslutter med en kort samtale.
Behandlingen kan også indeholde en healing af indre barn, til healing af et gammelt traume eller depression og følelsen af mangel på mening i livet, hvis dette dukker op.
Det er min erfaring, at der kan ligge følelsesmæssig stress bag ved langvarig søvnløshed. Det viser sig, at potentielt belastende livsbegivenheder, for eksempel skilsmisse, alvorlig sygdom i familien, økonomiske vanskeligheder eller problemer på arbejdet, er forbundet med selvrapporterede søvnproblemer.
Dybdemassagen med vridning, æltning, dybe tryk og flad hånd øger udskillelsen af lykkehormonerne serotonin og dopamin, og samtidig sænkes indholdet af stresshormonet kortisol. Sammen med massagen virker de dybe tryk både stressreducerende, smertelindrende og søvnfremmende.
De lange strøg giver afspænding til nærvær i kroppen og ro i sindet.
Healingen foregår ved at jeg holder hånden på nogle energipunkter, healing af chakraer og aura på kroppen og udenfor kroppen. Healing skaber forandringer i energisystemet (chakra og aura/krop og sind), som forstærker effekten af de lange dybe strøg.
Følelser mærkes i kroppen og muskelspændinger er en ophobning af følelser. Det betyder at du kan komme i kontakt med følelser eller situationer, hvor nogle følelser bliver gemt væk og andre måske hele tiden ligger lige under huden. Du vil også blive mere opmærksom på de gode følelser og dine styrker og potentialer.
Du kan også få healing og klarsyn til bedre søvn. Det foregår online. Læs mere her
For at effekten skal være varig, får du også rådgivning tilpasset dig, hvordan du “hjælper søvnen i gang” om aftenen.
Krestine Hartmann
Behandlingen foregår på min adresse i Skuldelev 4050 Skibby. Skuldelev ligger mellem Frederikssund og Skibby
Kontakt Krestine for at høre mere og eventuelt en gratis prøvesession
Ring eller send SMS til 22 80 05 38
Eller skriv meget gerne til kontakt@krestinehartmann.dk
Om Krestine
Pris for et forløb inkl. den gratis prøvesession: 3500kr. eller 650kr. pr. session
Sov godt uden stress
Stress påvirker søvnkvaliteten, og søvnproblemer øger sårbarheden over for stress.
Stress påvirker søvnmængden og søvnkvaliteten. Og noget tyder på, at det er med til at forklare, hvorfor vedvarende stress øger risikoen for en række sygdomme.
Når vi sover dårligt og vågner om natten, vil hovedproblemet oftest være stress på grund af for meget kortisol i kroppen. Stress gør, at vi bliver anspændte og derfor får muskelspændinger, tankemylder, bekymringer og uløste konflikter holder også kortisolniveauet højt.
Stress aktiverer forskellige dele i kroppen for at hjælpe os med at håndtere trusler, krav og andre udfordringer fra omgivelserne. Det betyder, at kortisolniveauet stiger og et længerevarende øget kortisolniveau gør det vanskeligere at falde i søvn. Problemet med længerevarende søvnunderskud opstår, hvis det forhøjede kampberedskab og kortisolniveau ikke falder til ro, når truslen/opgaven er løst.
Sov godt for et stærkt immunforsvar
Hvad betyder søvnen for dit helbred og dit velbefindende i hverdagen?
Under søvnen reparerer kroppen så at sige sig selv efter alle de påvirkninger, den er blevet udsat for i løbet af dagen, mens hjernen renser ud. Denne rensningsproces sørger for at fjerne usunde affaldsstoffer fra tarmsystemet. Søvnen er medvirkende til at restituere tarmsystemet er har omkring to kilo bakterier. Søvnen er også med til at lagre de vigtigste indtryk fra dagen i din hukommelse. Se mere om søvn, helbred og søvnfaser Søvn er mange ting.
Søvn er også en væsentlig faktor, for at opbygge et sundt og velfungerende immunforsvar. Hvis du sover for lidt, vil det betyde at du har færre antistoffer i dit blod, hvilket betyder, at din krop er mindre modstandsdygtig over for vira og andre sygdomme.
Hvis du ikke får søvn nok, kan hverken krop eller hjerne udføre de vigtige opgaver, og det kan resultere i, at du ikke kan fungere lige så godt som før. I kroppen er det især immunforsvaret, der bliver negativt påvirket, hvis du har et svært søvnbesvær, og det kan gøre, at det ikke er lige så effektivt som ellers.
For dig betyder det, at du lettere kan blive syg. Her taler vi både mindre forkølelser og følelsen af at være sløj, men også mere alvorlige sygdomme som større chance for at udvikle diabetes, depression, demens med mere.
Når hjernen ikke får søvn nok, vil du på dagligdagsplan opleve at blive mindre årvågen, koncentreret og bevidst. Du vil få sværere ved at huske og lære nyt, og træthed vil fylde dine dagtimer.
Forstyrret søvn forbundet med øget udskillelse af sulthormoner, som gør at man føler sult hele tiden, øget kalorieindtag og øget udskillelse af såkaldte betændelsesfremmende (pro-inflammatoriske) stoffer. Dette er blandt andet forbundet med øget risiko for overvægt, depression, hjertekarsygdomme, kræftsygdomme og forskellige autoimmune sygdomme, som sklerose, irritabel tyktarm og kronisk leddegigt.
Derfor er det meget vigtigt med behandling af søvnproblemer, hvis du oplever søvnbesvær over længere tid.
Selvkærlighed åbner hjertet
/i Selvkærlighed /af Krestine HartmannSelvkærlighed en indre orientering, hvorfra man kan forestille sig og navigere i sit liv – det være sig personligt eller professionelt. Det er det, der fremmer selvværd, selvrespekt og egenomsorg.
Selvkærlighed betyder positiv selvvurdering og sunde valg og det er:
Vi kan måske tænke på selvkærlighed som et midlertidigt pusterum, til at gøre noget godt for os selv, men en dybere indre fred kræver, at vi dyrker en bestemt måde at være sammen med os selv på. Noget der giver indre næring.
Når vi handler på måder, der udvider selvkærligheden i os, begynder vi at elske og acceptere os selv fra et sted i os, hvor vi ikke behøver at forsvare eller bortforklare vores svagheder såvel som vores styrker. Vi har mindre behov for at bortforklare vores mangler, men har medfølelse med os selv som mennesker.
Vi mennesker søger personlig mening, hviler i vores livsformål og værdier og forventer at dette opfyldes gennem vores egen indsats.
Indre balance
En stor del af selvkærligheden kommer fra accept og selvvalidering, som er selvmedfølelse, hvor dit sind, dit hjerte og dit nervesystem er på linje og i balance.
Når du ikke mærker denne indre balance, kan du føle, at livet er hårdt, og at du sidder fast. Du kan føle dig afskåret fra dig selv og fornemme, at noget generelt er galt, uanset hvad du gør.
Du kan ofte føle dig tåget og mangle energi eller lyst. Du kan føle, at du lever i en ydre virkelighed, der ikke matcher, eller ikke længere matcher, hvem du føler, du er indeni. Måske bruger du egenomsorg eller selvforkælelse for at holde dig på farten.
Du kan nogle gange være et sted i livet, hvor det, der giver mening for dig, er i cyklisk forandring: hvor det, der plejede at fylde og nære dig, ikke længere giver det dig det samme, og måske kræver mere opmærksomhed på din indre udvikling.
Spørgsmål til at tjekke ind i dit hjerte:
Hvor åben er du over for at mærke hele din følelsesmæssige oplevelse? Blokerer, afviser, distraherer eller flygter du fra at mærke bestemte følelser? Kan du acceptere dig selv i både usikkerhed og sårbarhed?
Stoler du på dig selv – og mindst lige så meget som du stoler på andre? Lytter du til din indre stemme som den vigtigste autoritet i dit liv? Er der områder i dit liv, hvor du blidt kunne opbygge mere selvtillid og indre ansvarlighed? Er du i stand til at tilgive dig selv?
Skaber du plads til bevidst at tjekke ind med dit hjerte? Sætter du dagligt farten ned og bliver stille nok til at lytte indad? Kan du skelne signalerne om din egen sandhed fra andres meninger og holdninger, eller holder du dig kørene, så du ikke bemærker det? Hvad ville du høre, hvis du tjekkede ind?
Selvvaliderer du din oplevelse og dine egne behov? Er du medfølende opmærksom på dine behov og villig til at tage ansvar for dem og tydeligt kommunikere dem? Eller ugyldiggør eller afviser du dem? Er du også villig til at eje og validere dine inspirationer og nysgerrighed og ønsker om at udtrykke dem?
Er du villig til at lytte til og endda handle ud fra din mave- og hjertes visdom? Afviser du indre kald eller længsler, hvis de falder uden for din ramme af, hvad der er rationelt eller realistisk?
Hvor ærlig kan du være over for dig selv? Hvilke spørgsmål er du ikke villig til at stille dig selv?
Er du villig til at sige “nej” fra et indre sted af kærlighed? Har du skabt sunde grænser til at ære dine værdier, din energi og din tid? Er du villig til at vælge dig selv?
Ved du, hvad du værdsætter? Er du villig til at handle i overensstemmelse med dine værdier, selv når det er svært? Er du i stand til at træffe de valg, der nærer dit indre center og fremmer din vækst? Kan du bringe dine sædvanlige forpligtelser i tættere overensstemmelse med dine ønsker?
Har du stadig brug for bekræftelse af din følelse af værd og værdi fra andre? Eller kan du mærke det i dig selv og gøre krav på det? Er du åben for personlig vækstmuligheder eller undgår du risiko for kritik? Er der et område i dit liv, hvor du har brug for at hævde dit værd og din værdi mere?
Dit indre og ydre liv
Vi er alle på en rejse for at dyrke selvkærlighed, og den rejse påvirker alle facetter af vores indre og ydre liv – og hvordan vi oplever os selv, mens vi gør det.
Når det kommer til stykket, er det at dyrke selvkærlighed nok det rigeste, mest værdifulde og givende personlige arbejde, vi kan gøre for os selv.
Øget balance og tilpasning i hjerne-hjerte-nervesystem -aksen – endnu en god grund til selvkærlighed
Ifølge HeartMath Institute, der studerer hjerteaktivitetens effekt på hjernefunktionen, er sindet og hjertet (som har sit eget neurale netværk) konstant i tovejskommunikation og denne kommunikation har indflydelse på nervesystemet.
Hjertet sender faktisk flere signaler til hjernen, hvilket påvirker både følelsesmæssig ro og højere kognitive evner positivt, end hjernen sender til hjertet. Din hjerne reagerer konstant på signalerne fra dit hjerte. En harmonisk hjerterytme sætter hjerne-hjerte-nervesystem på linje.
Healing af kronisk stress
/i massage /af Krestine HartmannHealing af kronisk stress med selfcompassion
Healing af kronisk stress med healing og kanalisering/klarsyn er et psykospirituelt forløb med healing og kanalisering samt Mindfulness MBSR med grounding til at komme ind i kroppen og hjem dig selv og selfcompassion med indre barn og indre kritiker til sund selvkærlighed. Et personligt forløb tilpasset dig.
Hvorfor healing og klarsyn
Kroppen er energi og ved stress og sygdom opstår der energiblokeringer, som kan afhjælpes med en energibehandling som fx healing. En energibehandling, som healing jo er, forbinder krop, sind og sjæl og hjælper med at løsne energiblokeringer, der skaber sygdom. Jeg har erfaring med at healing virker beroligende på nervesystemet. Healing og klarsyn går bagom det synlige og healer baggrunden for kronisk stress
Ofte fokuserer stressbehandling på håndtering af tilstanden. Med klarsyn ser jeg ind bagom dine fysiske og psykiske udfordringer som sygdom og tankemylder. Klarsyn sætter ord på udfordringerne og på dit sande selv. Dette vækker genkendelse og dybere selvforståelse. Se udtalelser HER. Du kan læse mere om healing med klarsyn HER.
Om kronisk stress
Kronisk stress kommer af at være for længe i alarmberedskab. Alarmberedskab er blevet en syg normaltilstand for mange i vores samfund. Men vi er så vant til det, at vi oplever det som normalt.
Mange bliver ved for længe og forsøger at arbejde sig ud af det. Det medvirker til at rigtig mange mennesker ender med at være i konstant alarmberedskab.
Kronisk stress viser sig i form af mange forskellige typer signaler som fx smerter, manglende glæde og følelse af mening, vedvarende træthed, irritabilitet, bekymring for fremtiden, tankemylder og overtænkning og måske angst eller depression. Der kan også ligge nogle alvorlige traumer bag kronisk stress og måske medfødt stress i nervesystemet. Jeg inddrager mindfulness baseret stress reduktion MBSR med grounding, selfcompassion og en psykospirituel tilgang til healing af kronisk stress.
Selvværd og selvkærlighed
/i Selvkærlighed /af Krestine HartmannSelvværd er ikke medfødt
Børn fødes ikke med et godt eller dårligt selvværd. Det er en form for bevidsthed der udvikler sig i samspillet med deres nærmest omsorgspersoner forældre/plejeforældre og familie under opvæksten. Især de første 6 år hvor barnet er særligt sensitivt overfor de signaler deres omgivelser sender. Ikke bare det de siger og gør men også deres indre tilstand af uro, smerte, og omsorgsfølelse.
De første to år er afgørende for selvværdet.
I de to første år af vores liv lærer vi gennem vores følelser, om vi i princippet er velkomne eller ej. De erfaringer, som vi gør os med vores primære omsorgspersoner i disse år, lejres derfor dybt i hjernen. Den måde, far og mor omgår os, bliver et blueprint for alle relationer i vores liv. Det er i samspillet med vores forældre, vi lærer, hvad vi kan forvente af os selv og af andre. Hvis forældrene er fraværende fysisk eller psykisk, “lærer vi”, at vi dybest set er alene. Der kan vækkes en dyb sorg og følelse af ensomhed.
Den omsorg, der drages for spædbarnet og det lille barn, foregår på et kropsligt plan. Amning/madning, badning, bleskifte og berøring med at stryge barnet og holde om det.
Berøring er meget vigtigt for barnets følelse af kontakt. Også ved øjenkontakt og gennem omsorgspersonens stemmeføring erfarer barnet, om det er velkommen. Her dannes den basale tillid og eksistensberettigelse, som selvværdet bygger på.
Det er ikke sort hvidt, for ingen forældre-barn relationer har været kun gode eller dårlige. Selv i de bedste familier sker der svigt og krænkelser trods de gode intentioner.
Forældre må nødvendigvis begrænse barnet i dets udfoldelse, som en beskyttelse af det. Især i det andet leveår, hvor det kan gå, begrænses barnet af formaninger og påbud om ikke at ødelægge legetøj og ting der kan gå i stykker, det må ikke lege med maden osv. Barnet oplever altså tit, at det ”ikke er ok”. Det handler om tonefaldet og forældrenes tilgængelighed og omsorg generelt. De fleste børn har ofte adgang til indre tilstande, hvor de føler sig værdifulde og ok.
Når den indre tilstand af at være ok fylder mest, vil barnet nære tillid til sig selv og andre. Der dannes fundament for en tryg tilknytning, som giver følelse af tryghed i relationer med andre.
Hvis tilstanden af ikke at være ok fylder mest, vil barnet nære mistillid til sig selv og andre. Tilknytningen bliver utryg.
Det skal nævnes her, at hvis man har været udsat for alvorlig vold og voldtægt som teenager, vil det også påvirke selvværd, stressfølsomhed og tilknytning, uanset den tryghed der er i forvejen var udviklet.
Det sunde selvværd
Selvværd handler om den måde, vi opfatter os selv på – altså hvordan vi tænker om os selv, og de følelser det udløser. Det er afgørende for vores psykiske trivsel at føle sig værdifuld for nogen og at føle sig værdig som menneske. Altså værd at elske og holde af. Det er en følelse, der kommer indefra, og altså ikke noget man skal gøre sig fortjent til
Når vi har et sundt selvværd, er vi positive over for os selv og vores liv i bred forstand. Det gør os bedre i stand til at klare livets op- og nedture. Vi tror på os selv, og kan rumme alt hvad vi indeholder uden at fordømme sider af os selv.
Et sundt selvværd er ikke-dømmende overfor sig selv eller andre. Det vil sige, at man kan håndtere et skænderi og en svær følelse uden at miste kontakten med sig selv og sin værdighed.
Vi kan ikke ændre på vores første år i livet, men vi kan lære at forstå os selv og tage bedre omsorg for os selv. Vi kan lære at sætte grænser på en god måde, føle mere selvværd og mindre forkerthed. Vi kan få mere ro i nervesystemet og ændre nogle indgroede overbevisninger om os selv som fx, jeg er en byrde, jeg er til besvær, jeg er ikke værd at elske, jeg kan ikke klare det. Overbevisninger der er dannet, før vi kan huske og derfor styrer fra et dybt indre sted.
Selvkærlighed
Selvkærlighed er
At rumme og acceptere alle dine følelser uden at dømme dem eller undertrykke dem. Fx kan vrede være en følelse som mange har svært ved at acceptere og rumme i kroppen. Angst og følelse af utilstrækkelighed er også svære at rumme, så forsøger vi at flygte fra følelsen ved at bortforklare den eller undgå situationer, hvor den kan opstå.
At tale venligt til dig selv og føle medfølelse med dig selv ved at sige fx: Jeg er OK, det er ok at være ked af det, bange, vred. Jeg er værd at elske. Jeg er ikke alene, der er andre der har det som jeg. Tænk p dig selv som en lille barn, der har brug for at blive beroliget. Sig sætningerne, selvom du tvivler og gentag det igen og igen. Tvivlen er et aspekt af den indre kritiker, der ønsker at beskytte dig imod den smerte, det kan medføre, at være sårbar eller til grin. En smerte du måske har oplevet som barn, hvis du har måttet overtilpasse dig en forælder.
At tage omsorg for dit indre barn. At helbrede det indre barn i dig er det første og vigtigste udtryk for kærlighed og venlighed over for dig selv.
Berolige dig selv. En nem måde at berolige dig selv er at lægge en hånd på dit hjerte eller et andet sted på kroppen og mærk varmen på kroppen. Det kan virke akavet i starten men det ved kroppen ikke. Den responderer på den fysiske varme og kontakt. Berøring frigiver oxytocin der dæmper ubehagelige følelser og på den måde stress. En måde at prøve det, er at lægge hånden på hjertet. Mærk det blide tryk, kontakten mellem hånden og kroppen. Måske mærker du også varme fra kroppen eller hånden. Fornem kontakten. Giv tid til at mærke og sanse kontakten med din hånd på kroppen. Bliv i det i nogle minutter, mens du trækker vejret ind kontakten mellem hånd og bryst.
Mærk, at du med kontakten viser dig selv venlighed og støtter dig selv. Giv dig tid til at fornemme og mærke – og stille og roligt respondere på den berøring. Måske mærker du at du bliver lidt blødere og lidt blidere indeni. Eller at du falder dybere ned i underlaget og slapper mere af. Bare vær i kroppen og kontakten med brystet og hjertet. Omsorg for dig selv.
Omsorgssvigt
Oplever forældrene sig overbebyrdede med opdragelse af barnet, råber, slår og forsømmer omsorgen ved at ignorere det og undgår fysisk kontakt, så befinder barnet sig i en vanskelig situation. Små børn kan ikke afgøre, om mor eller far er dårlige forældre. Set ud fra barnets perspektiv er forældrene ufejlbarlige. Så hvis far råber eller slår barnet, så tænker det ikke: ”far kan ikke styre sine aggressioner, han skal i terapi”. Barnet forbinder straf med sin egen dårlige opførsel og tilpasser sig de signaler, der bliver sendt. Før barnet tilegner sig sproget kan det jo ikke engang tænke at noget er forkert. Det føler bare straffen og at det har gjort noget som er forkert.
Det sårede indre barn er disponeret for stress i voksenlivet
Neurologiske studier i hjernen viser, at børn som i de første leveår har oplevet meget stress fx i form af utryghed og mangel på kærlighed og omsorg producerer flere stresshormoner end andre. Dermed bliver disse børn mere disponeret for at få stress og PTSD som voksne. De er mere sårbare og reagerer kraftigere på stressorer og er i det hele taget ikke så robuste som mennesker, der har haft en tryg opvækst. Det betyder at de ofte vil kunne relatere til det sårede indre barn.
Også udviklingsårene frem til barnet er omkring 6-7 år præger voksenlivet. Her har selvfølgelig den nærmeste familie, voksne og kammerater i daginstitutioner og skole også stor indflydelse. Til forskel fra de to første år, har vi nu bevidste erindringer om, hvordan vores mor og far behandlede os og hvordan vores relation til dem var i de efterfølgende år. Bagved dem er der de ubevidste og fortrængte minder, som vi har sat til side, fordi vi troede, at det var helt normalt. De minder som har skabt ubevidste overbevisninger om os selv som fx ikke at være værd at elske.
Signaler på et såret indre barn
Oplevelsen af at føle sig forkert og utilstrækkelig
I tvivl om at være god nok og værd af elske
Føler sig uønsket, malplaceret
Selvbebrejdelser
Føler sig grim, frastødende og ikke tiltrækkende
Gør ting selvom de egentlig ikke ønsker at gøre
Føler sig ensom
Føler sig magtesløs og prisgivet andres ønsker og forventninger
Siger ja, når de mener nej og lader andre overskride sine grænser
Har følelsen af at være stresset og udbrændt
Vil være perfekt indadtil og udadtil
Føler sig hurtigt sårbar og nøgen ved at vise hvem man egentlig er
Uforklarlig vrede, tristhed og depressive tanker
Tænd lyset i dit hjerte – Om de 7 kapitler i bogen
/i åbne hjertet /af Krestine HartmannTænd lyset i dit hjerte – Mærk at du er dig selv
Om de 7 kapitler i bogen med korte uddrag. I bogens kapitler er der eksempler fra praksis og mit eget liv samt redskaber til det aktuelle tema. Bogen kan købes her: BoD/tænd lyset i dit hjerte
dette er fra bogudgivelser:
Tænd lyset i i dit hjerte – Mærk friheden til at være dig selv
Da sjælen bor i hjertet, betyder det at åbne hjertet også, at åbne dig for sjælens vejledning gennem din intuition. Du kan tage beslutninger med hjertet og tale fra hjertet med positiv gennemslagskraft, der kommer fra din indre godhed og essens.
Udtalelse: “At læse bogen har givet mig nogle rigtig gode redskaber til healing af den indre kritiker. Og ikke mindst, hvad jeg selv kan gøre for at leve fra hjertet med den styrke og grounding det giver.”
Lotte Bundgaard Sygeplejerske
DU KAN SE BOGEN OG LÆSEPRØVE HER
1. kapitel – Ind i nuet
Nærvær i nuet er fundamentet for at hjerte-sjælkontakten etableres. Det er i din væren, du mærker, hvem du er. Du mærker din krop og signaler fra kroppen, om hvorvidt du er på rette vej eller ude på et sidespor. At leve i nuet, handler i bund og grund om, at du accepterer dig selv og dit liv, som det er nu. At elske dig selv tænder lyset i hjertet, så du kan tænde lys i andres hjerte.
En god jordforbindelse hjælper dig til at være i nuet: Jordforbindelsen handler om, hvor meget tror jeg på, at jeg har ret til at være her. Hvad tror jeg andre forventer af mig og hvad forventer jeg af mig selv. Jo mere funderet du er i dig selv, jo mindre bange er du for andres reaktioner. En stabil jordforbindelse gør dig i stand til at stå stærkt i dig selv, og være tydelig om hvem du er, og hvor du står. Når du er tydelig og kender dig selv godt, sætter du naturligt grænser for andre.
Du får redskaber til at være i nuet og styrke din jordforbindelse. Kender du fx krammetræet?
2. kapitel – Indre barn
Når du fødes, er du endnu i tæt kontakt med din essens, din sande identitet, dit SjælsJeg. Hjertet er åbent og du kan mærke og udtrykke hele
spektret af følelser. Du er dig selv, umiddelbar, spontan og fuldt nærværende.
Dette er indbegrebet af frihed. Ingen roller der skal spilles, intet der skal skjules for at fremstå perfekt og være værd at elske og have eksistensberettigelse, bare fordi du er.
Kontakten med din identitet er ikke bevidst og den viger lidt tilbage, efterhånden som opdragelse og tilpasning i familien træder ind. Du lærer, at I er forskellige, at der er forventninger til dig og hvordan du skal opføre dig i din familiekultur.
Måske kan du som voksen genkende, at du nogle gange står lidt uforstående overfor dine følelser, reaktioner og handlinger. Det er dit indre barn, der reagerer, når det bliver trigget af bestemte følelser og hændelser. Det giver mening at se på dit liv med de øjne, dit indre barn havde engang, for at genfinde dig selv og dit smukke, livlige, glade, nysgerrige, kreative og legende indre barn.
Du får redskaber til at heale dit indre barn og give dig selv kærlighed og omsorg, så du kan være mere hel i hverdagen
3. kapitel – Vær dig selv.
Hvis du ikke føler dig helt fri til at være dig, vil du ofte mærke en stor sårbarhed. En sårbarhed, som du gemmer bag en socialt godkendt adfærd, selvom det ikke helt er din egen vej. Det er noget i dig, der ønsker at du tager dig sammen og lever op til nogle idealer, som måske ikke engang er dine egne. Frygt holder hjertet lukket i selvbeskyttelse og det er svært at tage beslutninger. Se din frygt i øjnene, få ro på overtænkning med åndedrættet og lyt til din indre guide gennem intuitionen.
Elsk det hele også det uperfekte
Vejen til ægte selvmedfølelse er at lære at rumme, at du ikke er perfekt – og heller ikke skal være det. Du er allerede perfekt, som den du er!
Du fødes som et lille menneske, der frit kan glide ind og ud af dine forskellige følelser og egenskaber som glæde, begejstring, nysgerrighed, vrede, skuffelse og sorg, stædighed, eftergivenhed. Børn giver udtryk for hele paletten uden at skamme sig.
Under opvæksten lærer du, at nogle af disse følelser og egenskaber, ikke er velsete i familien eller andre omgivelser. Det er dem, der bliver skygger.
I dette kapitel kan du få lys på dine skygger, så de ikke styrer fra det ubevidste
4. kapitel – Sindsro og selvkærlighed.
Din sjæls væsen er ren kærlighed, og du mærker det i hjertet. Men det er svært at mærke kærligheden, hvis den indre dialog er selvkritisk og
vreden forstyrrer din indre fred. Du kan opleve frygt, skyld, skam, vrede, sorg og mindreværd, der trækker kraften ud af dig. Selvmedfølelse healer den skrappe indre kritiker og støtter dig i at finde ind til de bløde følelser, der kan opløse undertrykt vrede. Et samfund, der kører konstant i højt gear, skaber indre og ydre uro. Opmærksomheden er mere i hovedet end i hjertet, hvor det kan føre til overtænkning og for meget fokus i det ydre.
Frygten for fremtiden, bekymringen for dig selv, for dit barn, for mennesker du elsker. MEN … derude kan du ikke løse de problemer, der handler om livet. Dem, kan du kun løse inden i dig selv.
Det starter med, at du ser nærmere på din indre dialog. Er den støttende eller kritisk?
Selvkritik dræner energi og hæmmer kreativitet og initiativ.
Selvkærlighed åbner for din indre visdom og naturlige godhed.
Selvmedfølelse og healing af den indre kritiker til at elske dig selv er nogle af de redskaber, du får i dette kapitel
5. kapitel – Hjerte – sjælforbindelsen.
At elske dig selv og din næste er et intelligent valg. Når du elsker dig selv, åbner du hjertet for din naturlige indre godhed og den kærlighed, glæde, styrke og visdom, du indeholder. Kunsten at elske er, at være dig selv og samtidig være ansvarlig for din egen vækst og dine forhold til andre. Da sjælen bor i hjertet, betyder det at åbne hjertet også, at åbne dig for sjælens vejledning. Sjælen er kilden til din skabende kreativitet, din essens og dybere identitet.
Det starter med selvkærlighed – at vide at du er værd at elske, fordi du er til. At du ikke skal gøre noget bestemt eller være på en bestemt måde. At du ikke behøver at sige ja, når du mener nej – og omvendt.
Du forbinder dig med sjælen, når du tænder lyset i dit hjerte. Derved kommer du i dybere samhørighed, med den du er og din livsopgave.
Når du elsker dig selv, åbner du hjertet for din naturlige indre godhed og den kærlighed, glæde, styrke og visdom, du indeholder. Fra dette sted elsker du dig selv fuldkommen betingelsesløst.
Du får redskaber til at åbne dit hjerte og forbinde dig med sjælen
6. kapitel – Sjælen søger samhørighed.
Sjælen er inkluderende og vækker menneskets inderlige ønske om samhørighed. Samhørighed indeholder et stærkt vækstpotentiale for lykke. Relationer er afgørende for livskvaliteten. Samtidig kommer mange af vores udfordringer netop i relationer. Følelsen af adskillelse, at blive afvist, bedraget, svigtet, domineret og frygten for konflikter og det at miste er udfordrende og får nogle til at holde afstand.
Samhørighed er et menneskeligt grundvilkår
Sjælen er den del af dig, der tænker VI og OS mere end JEG. I hjertet er du forbundet med alle levende væsener.
Samtidig har vi ideer om at være anderledes, om at være hinandens konkurrenter og modsætninger. Din sjæl beder dig om at invitere verden ind, at øve dig på at slippe en tilbøjelighed til at forskanse dig mod omverden og overbeskytte dig selv. Dette åbner hjertet og skaber samhørighed.
Du får øvelser til at gå bagom de ydre forhindringer i dine forhold og nå ind til det, der styrker relationer
7. kapitel – Din indre visdomskilde.
Dit overordnede sjælsformål er helt enkelt at være dig selv – at finde ind til dit sande Jeg. At udtrykke din essens igennem din menneskelighed. At erfare din sande identitet bag opdragelsen og leve det ud i virkeligheden – i din hverdag. Din sjæl ønsker, at du gør fremskridt med det i dit liv, der giver mening og glæde.
Intuition er sjælens sprog
Sjælens måde at give dig vejledning opleves som intuition. Det er derigennem du ”hører”, mærker, ser og fornemmer svarene fra din indre kilde af visdom. Skab dialog med sjælen: Næste skridt er at gå i dialog med din indre visdom, stole på, at den vil svare dig gennem din intuitive indre viden. Det kan du gøre ved at holde dig åben for din intuition.
Er det svært at lytte til og tro på din indre guide, får du nogle enkle metoder til dialog med din visdomskilde.
Stressreduktion med Nærvær i hjertet
/i stress /af Krestine HartmannStressreduktion med nærvær i hjertet.
Nærvær i hjertet med hjertekohærens kan reducere angst og stress, øge handlekraft og at være afslappet i samvær med andre. Øvelsen nedenfor kan skabe nærvær i hjertet i hverdagen, når den praktiseres 5 minutter dagligt – eller gerne et par gange.
Hvordan kan nærvær i hjertet virke som stressreduktion
Det er overraskende enkelt i denne simple version af selvkærlighed og egenomsorg.
Når opmærksomheden kommer fra hovedet og ned i hjertet sker der tre ting:
1. Stress starter i hovedet og idet du flytter opmærksomheden ind i kroppen fx med åndedrætsøvelser og fastholder den der et stykke tid, er første skridt til stressreduktion taget.
2. Det næste og afgørende skridt er at flytte opmærksomheden ind i hjertet med en rolig og afspændt vejrtrækning for at skabe hjertekohærens = balance i hjerne-hjerte-nervesystem – aksen, som giver indre ligevægt og styrker immunforsvaret.
3. Skab positive følelser fx ved at tænke på en, du holder af, eller en situation der gør dig glad. Det aktiverer de positive signalstoffer serotonin og oxytocin, samtidig falder indholdet af stresshormoner tilsvarende. Altså jo flere positive følelser jo flere glædeshormoner og desto færre stresshormoner.
Selvkærlighed og hjertekontakt forebygger stress, uro og depression, der udspringer af følelsesmæssig ubalance. Det er min erfaring, at når vi åbner hjertet, mærker vi vores indre styrke, selvværdet øges og vi får balance i hjerne-hjerte-nervesystem. Dette fremmer en uforstyrrelig indre fred, som er i os alle. En travl hverdag, ydre pres, rastløshed, negative overbevisninger og lavt selvværd fjerner os fra den iboende indre fred.
Vi kan sagtens forene indre ro med et travlt arbejdsliv, engagement i interesser og krævende familieliv. Men nogle gange skal vi gøre noget aktivt for det. Vi skal bevidst sætte tid af til at flytte opmærksomheden ind i den iboende stilhed i løbet af dagen. Altså ikke ind i tankerne, de kommer af sig selv, det er deres natur. Men ind i stilheden som ofte findes i hjertet eller bag hjertet og bag eventuelle fysiske smerter. Den er der, opgaven er at finde ind i den.
Nogle finder den ved at gå ud i naturen men det er ikke altid vi har naturen indenfor rækkevidde, ej heller måske tiden til at søge derud.
Nedenstående kan hjælpe dig ind i stilheden:
Hvis du har brug for musik som hjælp til at holde fokus, så sæt noget stille musik på. Det kan også være en hjælp at sætte et æggeur (det stopper selv) til at ringe efter den tid, du ønsker at sætte af. Start fx med 10 min.
Du kan se dette som en form for spirituel praksis, der skaber en holistisk dimension i dit liv med krop, sind og ånd. En praksis der stabiliserer din indre stilhed og udvider dine muligheder i livet. Når vi har vores ånd – vores sjæl – med i livets mange facetter af lys og skygge, åbner vi for indre kvaliteter, vi ikke var bevidste om. Kan se os selv og livet i et større perspektiv.
Lidt mere praktisk viden om hjertekohærens
Om hjertekohærens (indre ligevægt)
Når hjerterytmen er kohærent (sammenhængende i harmoni se billedet) sendes nogle signaler op til hjernen, som gør at hjernebølgerne bliver kohærente med hjertet. Dette kaldes hjertekohærens. Hjertekohærens medvirker til opretholdelse af indre ligevægt; på den måde at kroppens systemer og organer virker ind på hinandens funktioner, som de skal.
Når den indre ligevægt er ustabil, påvirker det også vores tænkning og følelser. Vores adfærd og beslutninger bliver styret af følelserne.
Har vi et sensitivt sanseapperat og måske vokset op i et utrygt familiemønster, vil nervesystem hurtigt gå i alarmberedskab og vil vil generelt være mere disponeret for stress og nedsat immunforsvar.
Hjertekohærens er altså et udtryk for, at hjertets og hjernens bølgemønstre er sammenhængende i harmoni. Mange års forskning i HeartMath research viser, at dette giver følelsesmæssig ligevægt, og øget nærvær med mental klarhed og intuition.
Når du har hjertekohærens har det en afsmittende virkning på andre. Dette kaldes social kohærens.
Nærvær i hjertet øger følelse af samhørighed med andre – både de nære og de fjerne.
Social kohærens
Vi bliver smittet af andres ro.
Forsøg i HeartMath Instituttet har vist, at kohærente hjertebølgemønstre kan påvirke andres ubalance, så deres hjerterytme ændres fra inkohærente til kohærente. Det mærkes i tonefald og udstråling samt ansigtsudtryk. Der udstråles harmoni og overensstemmelse mellem personerne.
Når du hviler godt i en kohærent tilstand, kan du påvirke andres tilstand. Det er rigtig godt fx ved konfliktløsning og afklaring af uenighed.
Det kan også gå den modsatte vej, når en anden person er i følelsesmæssig ubalance.
Hjertet udsender elektromagnetiske felter, der skifter efter vores følelser, og det kan måles op til flere meter væk fra kroppen. Det betyder, at vi påvirker andre og vi påvirkes af andres hjerterytm.
Når vi befinder os inden for hjertets radius, kan vi påvirke andre mennesker, fx børn, partner, medlemmerne i et samarbejdsteam.
Ved at træne dit hjertenævær og skabe hjertekohærens, kan du stabilisere dit nærvær i hjertet, så det har en stærkere effekt. Du kommer i dybere indre harmoni.
Dette nærvær udstråler også en positiv og samtidig effektiv afgrænsning omkring dig, så andre ikke overskrider dine grænser. Du kan tage beslutninger, der bygger på positive følelser frem for fra vrede, irritation og frustration.
Oplever du meget disharmoni, i dem der omgiver dig eller i dig selv, når du er i bestemte omgivelser, må du overveje, om du skal forstærke din hjertekohærens med dybere metoder til at komme helt hjem i dig selv, eller om du skal forlade disse omgivelser.
Nærvær i hjertet er en vej hjem i dig selv.
Ganske kort om hjertekohærens og testforsøg
Da hjertet har sin egen hjerne, som påvirker kraniehjernen direkte, bliver hjernebølgerne også harmoniske. Dette opleves som indre ro og balance.
I forsøg på flere hundrede testpersoner på Heartmath Instituttet blev det observeret, at negative følelser forårsager en uregelmæssig hjerterytme, hjerteflimmer og ubalance i nervesystemet. Hvorimod positive følelser skaber regelmæssige og harmoniske hjerterytmer med en afbalancerende virkning på nervesystemet.
Interessant nok medførte de positive følelser ikke kun stressreduktion, men øgede også mental klarhed og intuition hos testpersonerne. Dette viste sig at opstå af harmonisk hjerterytme, der virker beroligende på hjernens følelsescenter amygdala, som påvirker neocortex, der er ansvarlig for indlæring og beslutningstagen.
Hjerteflimmer kan opstå af stress og overtænkning, af angst og stor vrede, uregelmæssig livsførelse, samt fx koffein, nikotin, alkohol og kokain.
(Og naturligvis af hjertesygdomme, samt overbelastning i relation til fx lungelidelser, forhøjet stofskifte, blodmangel eller slagtilfælde. Men nogle af de typer hjertesygdomme kan mindskes med bevidsthed om hjertekohærens og træning af dette).