Indre kritiker?

Inden i os foregår der en vedvarende indre dialog. Vi tager os sjældent tid til at bemærke den, selvom den ligger lige under overfladen. Det en del af vores indre selv, der taler med en anden del af os selv.

Den indre kritiker er den stemme, som har en kritisk vurdering af sig selv og sin præstation, sin evne som partner, forælder, medarbejder, og andre roller i livet. De fleste er ikke opmærksomme på, at det er en stemme eller et selv, der taler inden i os. Dens konstante strøm af bedømmelser har været der siden vores tidlige barndom og dens kommentarer føles som en naturlig del af os.

Mange tror, at det er dem selv, der tænker det om sig selv. Men det er den måde du har oplevet kommentarer fra vigtige personer under din opvækst.

de kritiske kommentarer har påvirket selvværdet og selvfølelsen. De negative og svære følelser vil ofte være dominerende men ikke altid bevidste. De styrer lidt fra det underbevidste, hvilket låser følelserne i kroppen.

Hvor kommer den fra

Et barn der udsættes for mange nedsættende bemærkninger, kritik, af meget kontrol eller afvisning fra sine forældre, føler sig ’forkert’, fordi:
Barnets følelser og behov ikke bliver rummet og mødt
Barnet bliver ikke set, som det er. Dette skader selvværdet

Et skadet selvværd kan let blive forstærket i voksenlivet, da man vil være tilbøjelig til at opsøge og tilpasse sig omgivelser, hvor man genkender den måde forældre og andre vigtige personer har behandlet barnet.

Den indre kritiker kan undergrave dit selvværd og din selvrespekt. Når du opdager den og begynder at tage omsorg for dig selv, kan du tage din livskraft tilbage og være dit autentiske selv.

Bag den indre kritiker er der ofte et såret indre barn

Hvordan ved du, at du har en indre kritiker

Du kan kende den indre kritiker på, at at du skælder dig selv ud over noget, du mener, at du burde have gjort eller ikke bør gøre. Noget du glemte eller ikke kunne finde ud af. Noget du ikke gjorde godt nok. Du anklager dig selv fx for at være håbløs, forvirret, dum, doven, en dårlig forælder eller datter/søn, medarbejder. At du svigter dem. Du ser ikke, at du svigter dig selv med disse anklager.

Du kan nemt tage andres reaktion personligt. Fx hvis chefen reagerer med irritation, ser du det som en reaktion, på noget du har gjort eller ikke har gjort – du ser ikke, at det kan handle om, at chefen har en dårlig dag.

Den kan være perfektionist i forhold til dig selv og/eller dit arbejde. Du fokuserer på den detalje ved dig selv eller dit arbejde, som du ikke er helt tilfreds med. Kritikeren og perfektionisten ser ikke det unikke og smukke ved dig selv, som den person du er.

At slippe kritikeren starter med at du bliver opmærksom på hvilke kritiske tanker og kommentarer den “sender til dig”. At du kan adskille dig selv fra den indre dialog. Så kan du begynde at give dig selv mere positiv opmærksomhed og omsorg. Du ved, hvad du er værd og kan sætte grænser uden at afvise eller nedgøre andre og uden at føle, at du svigter dem.

I starten vil de gamle følelser af at være forkert, frygt for at svigte, miste kontrollen eller fejle dukke op igen og igen. Men du kan give slip på dem – igen og igen.

Du kan heale de svære følelser med healingsmassage til indre ro og healing af fastlåste følelser

Øvelser til at slippe kritikeren

Mindfulnessmetoden:

Du kan betragte kritikeren som en tanke og sige til dig selv: det er bare en tanke. Kritikeren kan finde på at fortælle dig, at du ikke er god nok, at du ikke er elsket, smuk, rig nok, ikke værdifuld. At du ikke kan klare opgaven og aldrig kan nå dine mål, at andre ikke bryder sig om dig eller at de forlader dig. Men det er bare tanker, der i en eller anden form gentager, hvad du har hørt andre sige.

Der strømmer tanker igennem hovedet hele tiden og strømmen kan ikke stoppes. Men du kan bremse strømmen med fokus på vejrtrækningen. Denne lille mindfulnessøvelse skaber pauser:

  1. Prøv at vende din opmærksomhed indad og observer dine tanker lige nu.
  2. Bemærk deres indhold uden at dømme dem, kommentere eller følge dem. Blot bemærk og accepter.
  3. Træk nu vejret ind i tankerne og flyt dem uden for dig selv, som om de er skyer på himlen.
  4. Vend så opmærksomheden tilbage til det du er i gang med.

Gør det nogle minutter et par gange dagligt. Begynd at opdage, når den er på spil.

Det er også godt at give den noget kærlig modvægt. Det fremmer selvværd og beroliger kritikeren og de andre negative tanker om dig selv:

Kærlig modvægt åbner hjertet

Kærlig modvægt medvirker til at bløde op for den skrappe kritiker, så den bliver mere blid. Mere støttende tanker kan komme igennem.

Nogle af forslagene nedenfor kan måske virke lidt mærkelige eller grænseoverskridende, men det er kun i begyndelsen. Efterhånden kan du mærke, at det er sandt, og at kritikeren ikke er sandhed.

Du kan starte med stille et spørgsmål til dig selv som modvægt ved at spørge: Er det virkelig sandt? Som  regel vil svaret være nej, men inde bag ved kan der være en tvivl, om det nu ikke er lidt rigtigt. Den type tanker kan du ændre:

Øvelse til at åbne hjertet og øge selvværd

1. Sig dit navn til dit spejlbillede og fortsæt med at sige Jeg elsker dig mens du ser dig selv i øjnene. Gør det hver gang, du går forbi spejlet – uanset hvordan det føles. Du kan udvide eller variere det med at sige: Jeg gør det godt, jeg er ok, jeg er elsket

2. Sig: “jeg er kærlighed i dit åndedræt. Ved indånding siger du:  JEG ER ved udånding siger du: KÆRLIGHED. det er ikke en almindelig positiv affirmation. Ordet kærlighed har en høj vibration, som du tager med dig i dit hjerte. så når du siger Jeg er kærlighed med indføling – ikke mekanisk, får det en effekt i dine følelser. Din krop og det underbevidste kan genkende energien og løfter energien. andre positive effekter på længere sigt kan være at du mærker din egen evne til at være rummelig overfor andre mennesker, selvom de udviser en svær adfærd. Du kan mærke dine følelser og hvad der giver dig glæde på en dybere måde. Og du kan mærke de rigtige svar på spørgsmål om livet. Det bliver lettere og lettere med øvelse. du får mere og mere tillid til universet og mindre bekymret.

3. Spørg familiemedlemmer, venner eller kolleger, du har et godt forhold til, om hvad de værdsætter ved dig. Du kan spørge, hvad de ser som dine styrker. Bed dem om at sige en eller flere ting de virkelig holder af ved dig eller en styrke, de har bemærket.

3a. Du kan starte med at tænke på hver af de personer, der kan være mulige emner at spørge. Overvej derefter hvad du egentlig værdsætter ved dem. Fortæl personen eller personerne, hvilken særlig styrke du ser de udviser? Fx godt lederskab, venlighed, god humor, let til latter, smittende glæde, hjælpsom … Det åbner dit hjerte for glæde og mod til at være dig selv.

3b. Skriv gerne de svar du får fra andre, så du kan vende tilbage og se på det, når du har mest brug for det. Skab en følelse indeni, af at det er sandt, også selvom du ikke er helt overbevist endnu.

4. Tag omsorg for dit indre barn. Den indre kritiker er et aspekt af det indre barn. Kritikeren anerkender ikke det indre barn. Den kan opleve det som svaghed og afviser derfor at have et indre barn. Vi har alle et indre barn, der er påvirket af vores opvæksten. Det følger med dig hele dit liv og det regerer dig fra det ubevidste, indtil det bliver bevidst og du kan tage omsorg for dig selv. Samtidig heles den indre kritiker indefra, så du får mere varig fred.

På et tidspunkt får du skabt nye spor i sindet, så du begynder at tro på det. Når det føles sandt, har du skabt en ny overbevisning, der giver overskud, selvværd og selvtillid.

Det kan være nyttigt at gentage det efter noget tid, for de gamle mentale vaner/overbevisninger skal have god tid til henholdsvis at slippe og forandres.

Hvis tankerne holder dig fast i perioder, kan det være godt at bryde dem helt fysisk og gøre noget godt for dig selv. Det kan være at få eller give massage, yoga, meditation, gå en tur. Giv eller bed om et kram. Det aktiverer glædeshormonet oxytocin. Du ved sikkert, hvad der giver dig ro og glæde, så husk at give det opmærksomhed.

Lad glæde og kærlighed herske i dit indre

Tankerne kan være særdeles nedbrydende og ødelæggende. De kan skabe skyld og skam, depression og stress. Du kan miste fornemmelsen af, hvem du egentlig er og hvad der er godt for dig.

Det kan være svært selv at stoppe den kritiske indre dialog, og jeg kan hjælpe dig.

Du kan også kontakte mig for en session. Jeg har over 25 års erfaring som psykoterapeut med at arbejde med både det bevidste og det underbevidste sind. Der kan ligge et traume eller en særligt kontrollerende forælder bag en stærk indre kritiker. Det giver dybe sår, som kan heles med healingsmassage og terapi.

Massage og terapi kan hos mig i 4050 Skibby.