EFT emotionel friheds teknik

EFT emotionel friheds teknik

EFT er et ekstra redskab til din selvomsorg. Et redskab der kan supplere healing
Vores liv er komplekse baner med konstant skiftende relations dynamikker, konstant læring, tilpasning til tab og forandring, vedligeholdelse af livsstøttende logistik og praktik med mere.

Samtidig er vi en del af en global pandemi, politisk uro og ekstreme vejrhændelser på grund af klimaændringer.
Da mange af os har at gøre med store mængder stress, er det vigtigere end nogensinde at finde og/eller styrke værktøjer til regulering af vores følelsesmæssige og mentale tilstande.
Emotional Freedom Technique (EFT) Tapping er en nem og meget tilpasningsdygtig praksis du altid har ved hånden – så at sige.

Hvad er EFT-tapping?

EFT Tapping er en terapeutisk teknik med det formål at berolige centralnervesystemet.
Det kan betragtes som en alternativ terapi til at tackle angst, stress og mere. Det involverer at tappe på ni akupressur- eller meridianpunkter langs kroppen for at fremme strømning og balance mellem energi og nedbrydning af eventuelle negative energiblokeringer.
Meridian-punkter er et kinesisk lægemiddelkoncept, der refererer til nøgleområder langs kroppens energibane. En af grundene til, at EFT-tapping siges at være så stærk, er dens evne til at få adgang til amygdala, som er den del af hjernen, der styrer kroppens kæmp-flygt-frys respons.

En tilpasningsdygtig teknik

Jeg finder det som en tilpasningsdygtig teknik, der kan være nyttig i mange situationer, både i nød og i fred. Det har vist sig nyttigt til at berolige fx stigende angst, til centrering i en forvirrende situation, til forstærkning af positiv selvtale eller vaner med negativ selvtale og andre vaner du måske ønsker at slippe.
Fordi EFT-tapping inkluderer fysiske og verbale komponenter, viser det sig som en øjeblikkelig distraktion eller et fokus at flytte opmærksomheden i en akut situation.

EFT Tapping kan hurtigt hjælpe til at komme ud af en negativ tankegang eller til at slippe tankemylder.
Den fysiske følelse af at banke på kroppen hjælper med at komme tilbage til kroppen i tilfælde af ubehag.
Det kan give en følelse af fred og tryghed at vide, at du kan begynde EFT Tapping, når du bliver konfronteret med en vanskelig situation. Det betyder ikke, at du ikke vil støde på forhindringer længere, men det giver en følelse af tryghed, at vide at du kan navigere gennem vanskelige følelser, der kan opstå i nogle situationer. At have de rigtige værktøjer bidrager væsentligt til min ro i sindet.

Trin for trin Sådan gør du

Identificer problemet: Hvilket problem vil du løse/fokusere på? Det er bedst at fokusere på et problem ad gangen og jo mere specifikt, jo bedre. Stop ikke bare ved overfladen af problemet, men gå dybere for at finde roden til problemet og dine sande følelser med det.

Ranger intensiteten af dette fra: 0-10 (eller en anden skala, der føles nyttig).
Inden du begynder, skal du tænke på en sætning du gentager for dig selv, mens du tapper.
Ideelt set bør sætningen anerkende problemet og kommunikere selvaccept, f.eks. “Jeg er bange, og min frygt er en del af det, der gør mig hel.”

Det er vigtigt, at denne påmindelse sætter fokus på din følelse (r) og ikke den ydre situation.
F.eks. er ”Jeg er i konflikt med min partner, og det er en del af det, der gør mig hel,” en dårlig sætning. Men “Min sorg over at være i konflikt med min partner er en del af det, der gør mig hel,” er god.

Fyld flere sætninger på

Når du er helt fortrolig med denne proces og tappesekvensen, kan du muligvis inddrage en håndfuld sætninger, som du kører igennem, mens du tapper.
Sætningerne skal være med dine egne ord, men hvis du er usikker, kan du altid bruge en skabelon: “selvom jeg føler mig _____, elsker og accepterer jeg mig selv fuldstændigt.”

Gå gennem tappesekvensen, mens du gentager den sætning, du har valgt. Brug en eller flere fingre til at banke på hvert punkt omkring fem gange, inden du flytter til det næste punkt.
Nogle af disse punkter, som øjenbryn Ø, siderne at øjnene SØ, under øjnene UØ og under armene UA, har et dobbelt punkt på den anden side af kroppen. Kun et af disse punkter skal tappes, men begge kan tappes, hvis begge hænder er fri. Der er forskellige rækkefølger at trykke på meridianpunkterne.

Her er en rækkefølge du kan anvende:

(KC) Karate Chop – Den kødfulde del på siden af hånden under pink og over håndleddet
(ØB) Øjenbryn begynder – Lige over og til den side af næsen, hvor øjenbrynet begynder
(SØ) Side af øjet – Benet på det udvendige hjørne af øjet
(UØ) Under øje – Benet under øjet, ca. 2,5 cm under pupillen
(UN) Under næse – Direkte mellem næse og overlæbe
(H) Hagepunkt – Mellem underlæben og bunden af hagen
(CB) Collarbone Beginning – Det punkt, hvor brystbenet, kravebenet og den første ribben krydser hinanden
(UA) Under armen – Ved siden af kroppen ca. 10 cm eller en håndsbredde under armhulen
(TOH) Toppen af hovedet – Direkte i midten af hovedbunden

Ranger intensiteten igen. Gentag processen, indtil intensiteten kommer ned på 0 eller indtil effekten indtræder.

Her et link til en video fra Youtube, der viser måder at tappe. Nick Ortner demonstrerer ovenstående punkter: hvordan du først siger din sætning og derefter tapper. https://youtu.be/XRfLTQjJhp0

For mig virker det godt til at få ro på i en presset situation og til at falde i søvn